Tip:

Součástí restaurace je také zimní zahrada nazývaná Pátio Bellavista.

Z nabídky:

Treska babičky Cusumano

790 korun

jarvis_5cc81577498ec24572447ae3.jpeg

Dezerty překvapí vkusnou kompozicí.

od 250 do 290 korun

jarvis_5cc81577498ec24572447ae7.jpeg
Adresa:

Piano Nobile

Chateau Mcely
Mcely 61
www.chateaumcely.cz

Půvabný butikový hotel Chateau Mcely si vysloužil pověst jednoho z nejkrásnějších koutů českého venkova. Součástí precizně zrekonstruovaného zámku je také noblesní restaurace Piano Nobile, která již řadu let patří do první desítky nejlepších tuzemských podniků. Jejím šéfkuchařem je rodák z Nymburka a velký patriot tamního kraje Jan Štěrba. Ve své kuchyni využívá co největší množství lokálních a sezonních produktů, od dýní a topinamburů až po mátu, lesní jahody či rybíz, přičemž vše mu roste přímo "pod nosem" na prostorné zámecké zahradě. Tam má také umístěnou udírnu, ve které si sám udí prémiové lososy ze Skotska. Štěrba se netají tím, že vždycky chtěl být buď kuchařem, nebo zahradníkem, a ve Mcelích se mu vlastně splnilo obojí.

Ale pojďme se již usadit do nazdobené zámecké restaurace a představit si vizuálně i chuťově překvapivé speciality precizně sestaveného menu. Byť je poněkud minimalistické − tři předkrmy, pět hlavních chodů a tři dezerty −, nenechá nikoho na pochybách o Štěrbově mistrovství. Mezi největší hity současné nabídky patří především jeho rafinovaná zmrzlina z pečených hřibů podávaná s foie gras a kaštany. Překvapivá prezentace je podpořena parádní, téměř opulentní chutí, na jakou se dlouho nezapomíná. Odvážná je také kombinace lahodné mušle sv. Jakuba s jelitem a topinamburem.

Mezi hlavními chody potěší duo z daňka, tedy křupavá kýta s marinovaným hřbetem, dýní a mangoldem, stejně jako uzené kachní prso v decentní kombinaci s mrkví a listy červené řepy. Naprostým bestsellerem a jediným signature pokrmem v Piano Nobile je treska připravená podle starého rodinného receptu ze Sicílie, odkud pochází jeden ze spolumajitelů zámku. S treskou sice pracuje spousta kuchařů, ale tohle sicilské aranžmá s česnekem, kapary, sušenými rajčaty a omáčkou z bílého vína je prostě nezapomenutelné. A nesmíme zapomenout ani na dezerty − potěší medová zmrzlina s lískovými ořechy i čokoládová pěna s višněmi a praženou pohankou.

Související