Ten jackpot přitahoval mnohé. Do konkurzu se přihlásilo 238 měst od aljašského Anchorage po mexickou Chihuahuu. Někteří starostové se podbízením až zesměšňovali. Ale když chcete, aby si "oslíčku, otřes se" vybral právě vaši domovinu, na trochu toho trapna nekoukáte. Padesát tisíc dobře placených pozic má potenciál proměnit chudou vísku na centrum prosperity. Výběrové řízení o místo druhého ústředí obchodního gigantu Amazon prostě lákalo.

Po více než roce, kdy firma ozná­mila plán na svoji decentralizaci, má soutěž vítěze. A budou hned dva. Vlastně dva a půl. Jako první byl deníkem Washington Post totiž korunován Arlington, aglomerace přiléhající k Washingtonu DC. Velitelský kampus pro padesát tisíc lidí měl stát ve čtvrti označované jako Crystal City. Následně se nicméně ukázalo, že budou potřeba jen poloviční prostory. Amazon totiž ke dvěma centrálám vzápětí přidal třetí a na 25 tisíc dobře placených zaměstnanců se může těšit i New York City. A aby se vnitrozemí Spojených států necítilo ublíženě, při potvrzování výsledků Amazon prohlásil, že vybuduje ještě operační centrum v Nashvillu s pěti tisíci zaměstnanci. Podbízení Ameriky se majiteli retailového kolosu Jeffu Bezosovi zjevně zalíbilo a nedokázal nevyužít alespoň části pobídek, které mu zájemci skládali k nohám.

A ve hře bylo opravdu hodně. Podle analýz, které vyčíslovaly dopady otevření druhé centrály, měla čekat vítěze hospodářská bonanza. Celková přímá investice firmy má činit pět miliard dolarů během následující dekády. Souhrnný ekonomický přínos je odhadován ve výši 17 miliard dolarů ročně. To je podle výzkumníků think-tanku Sage Policy Group hodnota, kterou měl Amazon ruku v ruce s prací pro více než sto tisíc lidí (včetně navazujících pracovních příležitostí) do cílové oblasti přinést. Vítěz si podle prognóz může přijít na stovky milionů dolarů na nových daňových příjmech ročně, stát pak až na půl miliardy. Majitelé nemovitostí v oblasti se mohou podle všeho těšit zhruba na 20procentní nárůst cen. Příchod druhého velitelství obchodního gigantu by taktéž mohlo přidat až půl procenta k místnímu tempu růstu mezd. A jenom zatím velmi vágně definovaná výstavba kancelářského kampusu pro Amazon měla dát jednorázově práci dalším padesáti tisícům lidí.

Jak konstatoval guvernér Marylandu Larry Hogan: "Druhé ústředí Amazonu je příležitostí, která jde okolo jednou za generaci a má potenciál proměnit prakticky celý stát." Tyto podmínky samozřejmě postavily na značky v Severní Americe kdekoho. Jaké to bude po dělení výhry, budou muset prognostici teprve spočítat. Podle prvních odhadů se benefity mezi Arlington a New York rozdělí rovnoměrně.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 50 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.