reklama
reklama

Miroslav Jandečka

řídící partner, poradenská společnost BDO

Odpovědi respondenta

25. 5. 2023
Trávíte dovolenou v poslední době aktivněji než v minulosti (sport, loď, karavan, poznávání nových lokalit, gastrozážitky, atd.)? Případně proč ano / proč ne a jak konkrétně dovolenou trávíte?
Ano, děti již nejsou doma, mám víc času a pohyb je pro mne nejlepší relaxací po práci, o víkendu, většinou spolu s nejbližšími, kamarády.
Zkusil jsem i něco nového, 200 km pěšky, s batohem, stanem ve Skotsku. Asi jsem dřív nikdy neušel za den víc jak 20 km a taková túra mne příjemně překvapila. Stejně tak úroveň stresu měřená hodinkami, tak nízké hladině se v minulosti nikdy ani nepřiblížila.
Jinak pravidelně fitness, kolo, hokej, snad mne ještě z týmu nevyřadí.
5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
Očekávání na vládu jsou po dlouhém období vlády ANO vysoká. Vláda změny dlouho připravuje, diskutovat v pětikoalici je náročné. Počkejme si na výsledek těchto diskusí, příprav, na návrhy zákonů do podzimu. Doufejme, že vláda nepromarní svoji šanci, bude mít odvahu k podstatným změnám směrem k prohloubení demokracie, svobody osobní, svobody k podnikání.
Moc bych si přál, aby se u nás svobodně podnikalo v konkurenčním prostření místo abychom prohlubovali rozpočtový deficit a závislost podnikatelů na dotacích! Čím víc daňových výjimek a dotací zrušíme, tím lépe nám bude!
17. 1. 2023
Jak podle Vás může nový prezident pomoci české ekonomice a českému byznysu? Který z dvojice kandidátů tuto představu naplňuje lépe?
Dle ústavy je prezident republiky hlavou státu. Dle jeho přísahy zastává zájmy všeho lidu dle nejlepšího vědomí a svědomí.
Prezident by měl opravdu aktivně Českou republiku důstojně reprezentovat, budovat důvěru v naši zemi, její ekonomiku, zástupce byznysu.
Být morální autoritou, která pomáhá šířit dobré jméno naší země.
Pomáhá v šíření dobrého jména našich úspěšných podnikatelů, těch, kteří hledají hluboký princip svého podnikání doma, ve světě.
Věřím, že pan Petr Pavel okolo sebe vytvoří takový tým odborníků, že tuto moji představu bude naplňovat.
22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Ano, dovolenou mám naplánovanou. Asi nejvíc se těším na týden v Chorvatsku na plachetnici s kamarády. Užívám si svoji roli kuchaře. Je to týden klidu, rozhovorů u malého stolku na lodi, opravdového odpočinku, klidu, zde je dost času i na čtení.
Od práce se odříznu spíš v krásných chvílích, které ji přebijí, třeba při grilování, ve fitku, na kole nebo v horách na procházce. Práce mne naplňuje, stále něco vymýšlím, přemýšlím, čtu, moc nevypínám.
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Jako auditoři musíme situaci velmi pečlivě sledovat. Klienti mají výrobní kapacity na Ukrajině, v Bělorusku, ruská Sberbank často financuje nejen jejich aktivity na ruském trhu, ale i poskytuje běžné financování v České republice, spravuje peníze klientů. Pevně věřím, že situaci zvládnou.
Taková válka bohužel rozbije dlouhodobě budované nadějné vztahy, spolupráci, je mi to moc líto! Rizika, která jsme si nedokázali představit, že se stanou reálnými, povedou k mnohem větší opatrnosti.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Vytváříme zaměstnancům co nejlepší technické zázemí pro práci na dálku. Jsme velmi liberální v tom, kdy a odkud pracují. Nechceme stresovat rodiče s dětmi v karanténě. Nijak zaměstnance neomezujeme a jsme rádi, že se chtějí vrátit k normálnímu životu. To nic nemění na našem zdůrazňování odpovědnosti a ohleduplnosti k těm, kteří se chránit dostatečně nemohou a jsou ohroženi.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Ceny rostou globálně a je jistě dobře, že vysoká cena povede k úsporám, hledání cest k využití méně náročných technologií, umožní nižší dotace do čistých energií a jejich rozvoj. Covid nás naučil ze dne na den pracovat z domova, nyní nás donutí chovat se ekologicky.
Český byznys tak dostává příležitost k dalším pozitivním změnám.
20. 7. 2021
Jak investujete, podle čeho si vybíráte aktiva, do nichž ukládáte volné peníze, a do čeho jste investovali v poslední době?
Investujeme v první řadě do rozvoje společnosti. Investujeme do dlouhodobě udržitelného rozvoje, IT bezpečnosti, nových technologií, softwarové robotizace, do pracovního prostření pro naše zaměstnance.
Mám čtyři děti a řešili jsme společně jejich zabezpečení. Každý z nich přemýšlí jinak, nechtěl jsem rozhodovat za ně, jejich rozhodnutí byla rozdílná.
Díky přenesení odpovědnosti za rozhodnutí vedeme doma s nejmladším synem zajímavé diskuse, sleduje dění ve světě, dostávám po ránu velmi složité otázky.
26. 5. 2021
Inflace v dubnu překročila tři procenta. Obáváte se, že by mohla poškodit Vaši společnost, znehodnotit její rezervy?Pokud ano, jakým způsobem plánujete peníze Vaší firmy či Vaše vlastní pro inflaci zabezpečit?
Naše společnost neustále roste, s tím souvisí potřeba financování růstu. Věříme si, a naši společnost považujeme za nejlepší investiční příležitost, držíme minimum hotovosti. Výkyvy řešíme kontokorentem, považujeme současnou dobu levných peněz za ideální pro investování.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Dlouho jsem váhal, než jsem napsal ANO. Přemýšlel jsem o těch svobodných lidech, kteří nechtějí být zaměstnáni, od nikoho nic nechtějí, sami se uživí a my po nich stále něco požadujeme. Dnes ale i drtivá většina z nich má bankovní účet, kreditní kartu, elektronické komunikaci se nevyhnou.
Možnosti datových schránek jsou obrovské, je to jeden z pevných bodů, které mohou vést k mnohem efektivnější komunikaci, správě.
Bohužel ale stát tyto příležitosti není schopen realizovat. Jsme např. pozadu s elektronickou fakturací, stále si vyměňujeme papíry, skenujeme, tiskneme, opisujeme, ach jo.
reklama