reklama
reklama

Petr Vaněrka

generální ředitel sítě stavebnin PRO-DOMA

Odpovědi respondenta

6. 5. 2020
Dochází k rozvolňování mimořádných opatření přijatých v souvislosti s koronavirem. Jaký to bude mít vliv na váš byznys? Na co se vy osobně v souvislosti s rozvolněním opatření nejvíce těšíte?
Náš byznys si vede dobře s ohledem na opatření, kterým se podřizujeme. Vliv rozvolňování spočívá zejména ve zvýšení akceschopnosti a nastartování cesty k tržnímu podnikání. Každé uvolnění se promítá nejen do faktických a technických rovin, ale především do těch smyslových a provokuje v kladném slova smyslu optimističtější náladu. Osobně se těším na období, kdy se po uvolnění opatření nadechnou ostatní obory, protože to přinese celkové uvolnění atmosféry napříč trhem a ekonomikou, která nyní trpí. Deprese svírající jiné obory bude postupně odeznívat a to přinese profit celému hospodářství.
26. 4. 2020
Vláda zrychlila uvolňování opatření, jež mají zamezit šíření koronaviru. Očekáváte, že se váš byznys rychle vrátí do původních kolejí? Případně kolik času bude potřebovat na zotavení?
Náš byznys nepatří mezi ty nejpostiženější. S ohledem na plošná opatření fungujeme nepřetržitě s výjimkou výpadku koncového zákazníka v období od 14.3. do 8.4., kdy byl prodej možný pouze řemeslníkům. V pravém smyslu se tedy nejedná o restart, ale krátkodobý výpadek. Spíš než nynější omezení nás potrápí nastupující recese plynoucí ze sekundárních, ekonomických následků pandemie. Už na podzim 2020 očekáváme desetiprocentní pokles v produkci stavební výroby. Pod tuto recesi se podepíše jak "ekonomická pandemie" střídající tu koronavirovou, tak nižší vůle firem i obyvatel investovat.
3. 4. 2020
Může mít podle vás současná pandemie koronaviru nějaký pozitivní dopad na vaši firmu či celou společnost? Přinesla aktuální situace pro vás osobně něco dobrého?
Pandemie má nyní jeden pozitivní dopad a tím je restart humánnosti. Lidé si plně uvědomí, jaké hodnoty jsou podstatné. Kéž by toto platilo plošně v celé české společnosti. U businessu win-win efekt, tedy základ obchodu, nevidím. Je nekorektní vnímat neštěstí jako výhodu v podobě zvýšeného počtu uchazečů o práci a zneužívat prostor, který bude trh práce vytvářet. V PRO-DOMA nejsme vypočítaví a přejeme si pozitivní dopady, které ale nevidíme. Některé obory budou z dané situace profitovat, náš business nikoliv. Osobně mi situace přinesla „jen“ obrovské množství práce zmírňující následky pandemie.
12. 3. 2020
Jak epidemie koronaviru zasáhla do vašeho byznysu?Jak očekáváte, že se váš byznys změní po odeznění epidemie?
V tuto chvíli sčítáme škody v řádech milionů korun ze zrušených společenských akcí pro zákazníky. Naše interní týmy jsou mnohdy kvůli omezení skupinových setkání nuceny rozpustit meetingy a improvizovat. S tím vším umíme žít. Odehraje-li se ale jeden ze scénářů, kdybychom byli nuceni uzavřít prodejny, může dojít k paralýze celého byznysu. Na prodejnách se snadno podřídíme restrikcím a spíše tedy jde o to, jak moc budou opatření prohlubovat a účinkovat.
Po odeznění epidemie bude složité dohnat skluz v produkci stavební výroby, ale není pravděpodobné, že by do budoucna měla mít nějaké následky.
reklama