reklama
reklama

Jan Lát

finanční ředitel, BENEŠ a LÁT a.s.

finanční ředitel, BENEŠ a LÁT a.s.

Odpovědi respondenta

25. 5. 2023
Trávíte dovolenou v poslední době aktivněji než v minulosti (sport, loď, karavan, poznávání nových lokalit, gastrozážitky, atd.)? Případně proč ano / proč ne a jak konkrétně dovolenou trávíte?
Mám mnoho let svůj zvyk, že dovolená musí mít alespoň 3 týdny, má být co nejvíc offline, přinést poznávání nových krajin a zvyků, nějaké tůry do kopců, procházky, koupání... Jako ideální jsem si našel cestování s celou rodinou formou roadtripu se stany a spacáky - jihovýchodní oblasti Evropy jsou pro tento typ dovolené ideální.
Zároveň je taková dovolená trénink vyjednávání, protože věkový rozptyl mezi dětmi je sám o sobě výzvou a do toho skloubit jejich představy a představy nás dospělých je další level.
18. 11. 2021
ČNB již dvakrát radikálně zvýšila základní úrokovou sazbu. Jak moc vaši firmu zasáhne zdražování úvěrů?
Každopádně zasáhne, zejména v případě u starších investičních úvěrů. U mladších investičních úvěrů a u významné části provozních úvěrů jsme ale již v minulosti dopady PRIBORu eliminovali čerpáním či převedením úvěrů do EUR.
Dopady tak budou patrné, ne však zásadní. Výhled na kladný EURIBOR je zatím ve velmi dlouhém horizontu a tedy nespatřujeme v něm aktuální riziko.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Máme připravený komplexní plán, který jsme připravovali v první vlně a dále jej zpřesňovali.
Vše se bude odvíjet od průběhu další vlny. První jsou snížení mobility - tedy pohybu zaměstnanců mezi provozy, zvýšení využití homeoffice apod.
Samozřejmostí je pak zvýšená hygiena. Dobrovolné preventivní testování provádíme i nyní.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Již se dotýká a to zásadně - naše výrobní závody patří mezi energeticky náročnější. Již 3 měsíce v řadě řešíme s našimi zákazníky nové cenové hladiny v reakci na růst cen na burzách. Bez promítnutí nových cen energií do prodejních cen by nám 4 měsíční růst vyvolal dodatečné náklady v hodnotě loňského zisku.

Na osobní úrovní řeším změnu dodavatelů EE a ZP u mnoha zaměstnanců, kterým dlouholetý dodavatel ukončil dodávky "přes noc".
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Považuji datovou schránku za užitečnou. I kdybychom ji nemuseli mít, využíval bych její funkci pro komunikaci se státní správou.
Jsem příznivcem pozitivní motivace a tak bych viděl jako rozumnější než nařízení použití datové schránky zákonem, zveřejnění / zdůraznění jejích výhod pro uživatele.
3. 12. 2020
Jakou letos vydanou knihu byste doporučili čtenářům Ekonomu? Proč zrovna tuto? Máte tip i na nějaký podcast?
Doporučím úplně čerstvě vydanou knihu Agnes a zakázaná hora (V. Hurdová) - "pohádka" o tom, co je v každém z nás tím jedinečným, tím darem, se kterým jsem přišli na svět a kterým můžeme svět zlepšit. Je důležité v denním shonu vidět to, že každý z nás má něco, čím může svému okolí prospět, své okolí kultivovat a rozvíjet tak i sebe sama.
Tahle kniha o seberozvoji se dá navíc číst i s dětmi, i pro ně je inspirací.

Z podcastů jsem si v poslední době oblíbil Podnikatelskou mysl (J.Sušánka) a úplně nově vznikající podcast projektu Můžeš podnikat (moderuje Štěpánka Duffková).
25. 11. 2020
Pandemie ovlivnila způsoby, jak budou podniky děkovat svým zaměstnancům za práci v uplynulém roce. Jak letos řeší vánoční dárky a večírky vaše firma? Jak bude lidem dárky doručovat, pracují-li z domova?
Dodržujeme rozestupy mezi přítomností v práci a během jednoho týdne se na pracovišti prostřídáme všichni - tedy doručení dárků bude standardní cestou.
Namísto večírků připravujeme formu předvánočního poděkování s "punčem a cukrovím" v "take away" balení.
12. 10. 2020
Začíná druhý letošní hromadný přechod na home office. Jaká jsou vaše ponaučení z první jarní vlny? Organizujete práci z domova v druhé vlně na základě toho jinak?
Home office jsme na jaře zaváděli mnohem aktivněji a “živelně”. Ukazálo se, že H-O je správným řešením, ale i to, že není třeba spuštět ho tak plošně, a více se zaměřit na to, kdo bude na H-O efektivní a přitom neomezí efektivitu celku. A přitom nezanedbáváme pohled i na snížení rizika přenosu nákazy mezi kolegy ve sdílených prostorech.
Tedy ve “druhé vlně” volíme H-O více cíleně.
9. 7. 2020
Je podle vás navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za současné situace akceptovatelné? Neměla by vláda více šetřit?
Vláda by měla mít koncepci - bez ní není žádná částka obhájitelná. Za současné situace zcela bez přípravy, bez argumentace a bez jakýchkoliv podkladů a plánů je možné navyšování schodku chápat jen jako okrádání občanů vlastní země.
Úsporné cesty jsou nepopulární a populistická vláda k nim nesáhne. Na druhou stranu vytáhnout ekonomiku z krize investicemi je také možností, ale bohužel plán investic není, jejich realizace není v horizontu 6 měsíců reálná, tedy schodek bude postaven jen na tom, že peníze budou "projedeny", ale ekonomické oživení nemají jak přinést, jen se rozkutálí.
19. 6. 2020
Máte vzhledem k pracovnímu vytížení čas na kulturu? Čtete knihy, chodíte do divadel, kin, galerií, jezdíte v Česku na kulturní a hudební festivaly a po památkách?
Ano, čas na kulturu je potřeba, kulturní / hudební festivaly, památky, knihy.
Na kina a divadla už je času méně, ale koncertní vystoupení navštěvuji pravidelně.
reklama