reklama
reklama

Martin Hutař

jednatel ve společnosti PRO-BIO

Odpovědi respondenta

5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
Tolik danajských darů,která táto vláda dostala asi nemá obdoby. Ale nečinost v loňském roce týkající se zastropování cen energií rozpoutala doslova brutálně inflaci. Bohužel vládě chyběla odvaha. Zklamala mne nekoreknost, že v době nejhlubší krize si parlament schválil navýšení platů politiků. Valorizace důchodů by měla být paušální a ne procentuelní. Chleba zdražil všem stejně. Úspory v nákladech státní správy jsou sprosté slovo. Nikdo se neptal učitelů co za to, když jim vláda zaručí 130 % nárust mezd. Vládní strany jsem volil. Bohužel není moc koho jiného v příštích volbách volit.
17. 1. 2023
Jak podle Vás může nový prezident pomoci české ekonomice a českému byznysu? Který z dvojice kandidátů tuto představu naplňuje lépe?
Andrej Babiš svoji populistickou politiku rozdával nesmyslně více jak jakýkoliv levičák . Spustil inflační vlnu extremním navyšováním mezd ve státní správě bez toho , že by něco za to požadoval. Petr Pavel není ekonom což je dobře , protože prezident má na starosti úplně jiné záležitosti a ekonomiku doufejme ponechá odborníkům .
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Momentálně to významně ovlivní ceny energií , snížení poptávky - spotřebitelé budou šetřit . V budoucnosti to pravděpodobně ovlivní zvyšování cen zemědělských komdit a tím i většiny potravin. EU je nemalým dodavatelem .
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Potravinářský průmysl pracuje s minimálními maržemi. Bohužel nejde v našem případě jenom o zvýšení cen energií , ale i o tlak na zvyšování všech vstupů , mezd ap. Protože i dodavatelům a zaměstnancům se také zvyšují náklady nejenom na energie. Potravinářské výrobky jsou pod denní kontrolou spotřebitelů, takže každá změna ceny je velmi riskantní. Bohužel součastná populistická politika a přerozdělování , neumožňuje zreálnění cen potravin. Navíc celoevroský oprávněný tlak spotřebitelů na domácí produkci, vstřícnost k životnímu prostředí, významně stěžují exportní možnosti pro české potraviny.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Hodně ! V našem oboru (biopotraviny a ekologické zemědělství) je hodně co dohánět. Věřím , že nová vláda nebude bránit(resp. bude podporovat) rozvoji tohoto sektoru , který napomáhá řešit mnoho průšvihů z let minulých. Ale to je na dlouhou esej :).
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Asi s tím nemám problém . Má to výhody . Pokud je to smysluplné tak s takovým zákonným nařízením souhlasím. Problém je v tom ,že když dokument , který dojde datovkou chci předat na další úřad tak musím běžet na poštu a nechat si jej ověřovat. Když bude tento nesmyslný postup v zákoně vyřešen, tak souhlasím .
26. 2. 2021
Covid už je v Evropě téměř rok. Jak se během té doby vyvíjely investice do rozvoje vaší firmy? Utlumili jste je, nebo v některé oblasti i navýšili? Jaké investice plánujete pro letošní rok?
V roce 2020 jsme realizovali několik menších investičních záměrů . Na rok 2021 až 2022 plánujeme další větší investice. Včera jsem narazil na program investičních pobídek formou slevy na dani z příjmu ! Jednoduchý , dokonalý program který nás bude motivovat a vlastně nebudou téměř žádné náklady na jeho administraci. Odklepne to úředník FÚ. Aspoň doufám , že to nedopadne jak většina COVI komplikovanách podpor ! A navíc nebudeme čekat na peníze , protože státu o to zaplatím méně na daních.
Také schválení zrychlených odpisů na roky 2020 až 2021 je velmi dobrý nástroj na povzbuzení investic.
9. 7. 2020
Je podle vás navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za současné situace akceptovatelné? Neměla by vláda více šetřit?
Ve firmě jsem si vždy plánoval zisk , někdy to nedopadlo.Takže nerozumím tomu , že si někdo naplánuje brutální ztrátu. Nejhorší je , že neudělá opatření ve státní správě na snížení nákladů, mezd ap. Ani symbolicky ! Mluvil jsem s se státními zaměstnanci a těm by nepřipadlo divné když by v době krize dostali méně peněz ! Navíc se vyhazují nesmyslně peníze za opravy silnic, po kterých by se dalo ještě dlouh jezdit . Fakt ty volební preference vítězí nad zdravím rozumem ? Zaklínadlo , že se z krize proinvestujeme mě děsí ! Když je firma v krizi, je skvělá doba hledat rezervy! Co ty na to státe ?
11. 4. 2020
Co vám osobně v čase koronaviru nejvíce chybí a čeho se nedostává, a to nejen po stránce hmotné?
Mám z toho dobrý pocit , že vlastně toho tolik nepotřebuji a obejdu se bez spousty věcí. Asi nejvíc mi chybí kontakt s vnoučaty . Také dobrý oběd nebo večeře v kvalitní restauraci. Setkání s přáteli....
3. 4. 2020
Může mít podle vás současná pandemie koronaviru nějaký pozitivní dopad na vaši firmu či celou společnost? Přinesla aktuální situace pro vás osobně něco dobrého?
Zažil jsem něco podobného při povodních v roce1997. O lidech se dozvíte více během několika minut než za celé roky. Pozitivní i negativní informace. A asi to nejdůležitější : Téměř 30 let podnikám v ekologickém zemědělství a potravinářství . Postupně se mi zásady tohoto systému staly životní filosofií . Snažím se ve firmě, zemědělství, rodině a ve svém okolí chovat podle principů ekologického hospadaření . Stejné zásady platí pro stát i celou planetu. Funguje to !!! Nic na tom není . Stačí pokora, respekt, tolerance , úcta ap. k lidem , ke všemu živému i neživému kolem nás.
reklama