reklama
reklama

Michal Kuník

generální ředitel společnosti Securitas

generální ředitel SECURITAS ČR

Odpovědi respondenta

27. 3. 2017
Některé firmy v Česku hledají zaměstnance pro méně kvalifikované profese za mzdy hluboko pod 20 tisíci korun. Je podle vás v dnešní době možné sehnat na takto placené pozice české zaměstnance? Kolik je podle vašich zkušeností třeba nabízet Čechům na "přebraném" pracovním trhu?
Platy českých zaměstnanců si zaslouží zvláštní pozornost, zejm. ve služ. a zdrav. V prům. to není tak jednoznačné. Jde o konkurenceschopnost a té plošné zvedání neprospívá,jelikož zaměstnavatelům pak nezbývá dost peněz na zaplacení těch schopnějších.
14. 12. 2016
Kuřáci si v restauracích a dalších pohostinských zařízeních od konce května příštího roku už zřejmě nezapálí. Úplný zákaz kouření přinese takzvaný protikuřácký zákon, který schválila sněmovna. Souhlasíte s tvrzením odpůrců zákona, kteří vytrvale tvrdí, že skrze něj dochází k ohrožení svobody?
Osobně bych byl razantnější a zakázal bych kouřit i v autech, jelikož to pokládám za nebezpečný nešvar. Se zákazem kouření v restauracích souhlasím, alespoň kuřáci poznají, jak voní dobré jídlo.
11. 10. 2016
V USA se konala druhá prezidentská debata mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem. Vedle nebývalé hrubosti debaty se také hovoří o jménech významných amerických byznysmanů, kteří se netají svou konkrétní podporu. Peter Thiel (PayPal) podporuje Trumpa, Clintonovou například Tim Cook (Apple). Pokud byste mohli, komu byste začátkem listopadu dali svůj hlas?
Ani jeden z kandidátů ve mně nevzbuzuje potřebné sympatie. Pokud bych byl nucen si vybrat pouze z těchto dvou, pak Hillary Clinton.
19. 9. 2016
Osvědčily se kraje? Neměly by se zrušit nebo alespoň zredukovat jejich počet?
Dle mého názoru je počet krajů, vzhledem k velikosti České republiky, nepřiměřeně velký. Podporoval bych snížení počtu krajů na maximální počet sedm, včetně Prahy a Brna jako samostatných celků.
3. 6. 2016
Vláda chce posílit ochranu whistleblowerů. Bojíte zneužití silnější ochrany v konkurenčním boji? Například toho, že by nespokojení zaměstnanci mohli vynést know-how nebo jiné citlivé informace z vaší firmy, případně poškodit image podniku?
Jen to umocní současné oslabení pozice zaměstnavatelů. Už dnes je minimum případů, kdy je zaměstnavatel úspěšný ve sporu se zaměstnancem, který ve svůj prospěch zneužil informace nebo ukradl zakázky. A to nepočítám možnost zneužití konkurencí.
reklama