reklama
reklama

Josef Jeleček

generální ředitel firmy Tedom

Odpovědi respondenta

9. 7. 2020
Je podle vás navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za současné situace akceptovatelné? Neměla by vláda více šetřit?
Tak, jak to bylo předloženo je to neakceptovatelné. To, že náš stát má nízké zadlužení neznamená, že musíme okamžitě vše bez rozmyslu projíst.
22. 5. 2020
Co si myslíte o poslaneckém návrhu, že by obchody musely nabízet až 85 procent potravin českého původu?Jak jinak a případně lépe by podle vás měl stát podpořit všechny české podnikatele?
Uzavírání trhu je vždy nevýhodné pro zákazníky a v dlouhodobém výhledu i pro dodavatele. Zákazník by měl mít právo volby.
14. 5. 2020
Jak váš byznys ovlivňuje prudké oslabení české měny?Jste zastáncem přijetí eura?
Nám oslabení koruny mírně pomáhá, protože jsme nebyli z minulosti 100% zajištěni. Neustálé zajišťování/kolísání kurzu do byznysu vnáší značnou volatilitu, která nemůže nikomu dlouhodobě vyhovovat. Dnes jasně vidíme, jak "pevná" naše koruna opravdu je. Já osobně jsem dlouhodobě velikým zastáncem Eura a evropské integrace. Ujišťování o trvalém posilování koruny zmizely na dlouhou dobu jako pára nad hrncem. Bohužel, politické proklamace o nepostradatelnosti české koruny, o škodlivosti EU jako takové nás od relativní stability Eura vzdalují.
26. 4. 2020
Vláda zrychlila uvolňování opatření, jež mají zamezit šíření koronaviru. Očekáváte, že se váš byznys rychle vrátí do původních kolejí? Případně kolik času bude potřebovat na zotavení?
Náš byznys doposud bezprostředně zasažen nebyl zejména z důvodu relativně dlouhé doby realizace našich projektů. Pokud se nás epidemie vubec nějak dotkne, očekával bych to v delším časovém horizontu a to pouze v případě, ze ceny energií zustanou tak nízké, jako jsou nyní a nebude tedy poptávka po úsporách.
24. 3. 2020
Jak se vám v době karantény osvědčila ve firmě práce z domova? Pozorujete například pokles výkonnosti zaměstnanců na home office, zejména těch, kteří v tomto režimu nikdy nepracovali?
Osvědčila se velmi, u některých metod komunikace zůstaneme i v budoucnosti. Krize někdy přináší příležitosti. Mám pocit, že zaměstnanci, kteří jsou motivovaní pracují doma minimálně stejně intenzivně jako v práci.
12. 3. 2020
Jak epidemie koronaviru zasáhla do vašeho byznysu?Jak očekáváte, že se váš byznys změní po odeznění epidemie?
Věštění z křišťálové koule. Určitě to na náš byznys dopadne, opožďují se dodávky materiálu z Itálie, Číny. Pokud se koronavirs dostane do firmy, následky budou zásadní. Odhad 10% pokles tržeb minimálně a víc podle vývoje nemoci a paniky.
29. 1. 2020
Představuje růst mezd problém pro české firmy, zejména pro ty malé a střední? Zbývají jim peníze na investice a modernizaci? Měl by jim pomoci stát?
Určitě by v tomto případě neměl pomáhat stát, firmy se s tím musí samy poprat, musí se větším nákladům přizpůsobit. Na druhé straně by stát neměl být v čele růstu mezd, k čemuž vlastně používá peníze vybrané ve firmách na daních a tím nám firmám vlastně přetahuje schopné zaměstnance. Spíš by měl státní správu digitalizovat a ze státních služeb lidi uvolňovat.
29. 11. 2019
Co dělat, aby Česko i za 30 let zůstalo vyspělým státem?
Jednoduché věci. 1. pečovat o právní stát, dbát na uplatnění práva, měřit všem stejně. 2. maximálně odbourat dotace do podnikatelské sféry, které křiví trh 3. vytvořit jednoduché podmínky pro podnikání - daňové zákony, stavební řízení, elektronická státní správa. Ostatní už zvládneme sami.
13. 9. 2019
1) Rozumíte jazyku, který používají právníci?
2) Nezpůsobuje vám komplikované právní vyjadřování problémy ve vašem byznysu?
3) Co by mohli právníci udělat pro to, aby právo bylo srozumitelnější?
1. Rozumím. Vše se dá kamkoliv ohnout, jistého není nic. To je nejčastější sdělení.
2. Nezpůsobuje, musíme si to přeložit do Češtiny a je jasno
3. Pomohlo by precedenční právo, které by omezilo tvořivost právníků a dalo odpověď neprávníkům
4. 9. 2019
1) Obáváte se recese nebo alespoň výrazného zpomalení domácí ekonomiky?
2) Měla by se už vláda, respektive firemní svět, připravovat na "horší časy"?
Ekonomika žije v cyklech. Růst a pokles je tedy přirozeným průvodním jevem tržního hospodářství a byznys s tím musí počítat. A ano, vláda, stejně jako firmy by se měla stejně jako firmy připravovat na horší časy. Naše vláda to tak nevnímá.
reklama