reklama
reklama

Barbora Daňková

jednatelka pro vývoj diagnostických produktů, jednatelka TCC online

Odpovědi respondenta

20. 4. 2020
Jak jste spokojeni s tím, jak vláda pomáhá podnikatelům a ekonomice zvládnout pandemii koronaviru?
Zmatek, chaos, populismus, komplikovaná administrativa... ani bych to nenazvala jako pomoc.
11. 4. 2020
Co vám osobně v čase koronaviru nejvíce chybí a čeho se nedostává, a to nejen po stránce hmotné?
Nejvíc se mi nedostává pocitu, že na svůj život, firmu, budoucnost mám vliv. Nyní, více než kdykoli dřív mám pocit, že jsem pouze ve vleku událostí. Vždycky jsem se řídila tím, že ať je v čele státu kdokoli, to jak se budu mít, záleží převěším na mě. Nyní moje budoucnost i mé firmy výrazně závisí na rozhodnutí vlády a na tom, jak podpoří ekonomiku. V osobním životě mi nejvíc chybí sport mých dětí. Synové byli zvyklí pravidelně trénovat, o víkendech jezdili na závody a dařilo se jim. Nyní nemají možnost trénovat, ztrácí kondici, sport i kamarádi jim chybí. A mě chybí, že jim nemůžu fandit.
3. 4. 2020
Může mít podle vás současná pandemie koronaviru nějaký pozitivní dopad na vaši firmu či celou společnost? Přinesla aktuální situace pro vás osobně něco dobrého?
Každá i ta nejhorší situace vždy přinese i něco dobrého. Minimálně zkušenost. Někdo se může najít, změnit hodnoty, víc o sebe opečovat, zjistit, že vlastně rád pomáhá, naučí se šít... Obecně na úrovni firmy nebo celé společnosti povede aktuální zkušenost k mnohem větší samostatnosti, schopnosti dělat věci rychle, jednoduše, efektivně. Vyjdeme z ní otužilejší, schopnější víc čelit budoucím nárokům, ochotnější se vzdát osobního pohodlí pro důležité věci a dělat užitečné změny. Bude to ještě chvilku bolet, ale z dlouhodobého hlediska to zvýší naši odolnost.
12. 3. 2020
Jak epidemie koronaviru zasáhla do vašeho byznysu?Jak očekáváte, že se váš byznys změní po odeznění epidemie?
Naprosto zásadně. Ve chvíli, kdy lidé pracují na home office a ve firmách je zákaz "shromažďování" i návštěv osob mimo zaměstnance, se ruší téměř všechna prezenční školení, workshopy, development centra a další. Jen část lze realizovat vzdáleně online. Firmy nám ze dne na den ruší zakázky. A situace se nezlepší ani po odeznění epidemie, protože lze očekávat hlubší ekonomickou krizi, kdy firmy budou spíše redukovat náklady než investovat do lidí.
29. 1. 2020
Představuje růst mezd problém pro české firmy, zejména pro ty malé a střední? Zbývají jim peníze na investice a modernizaci? Měl by jim pomoci stát?
Růst mezd samozřejmě velmi zatěžuje malé a střední firmy. Pokud rostou mzdy a není to ruku v ruce s růstem výkonnosti celé firmy, brzy nemáte v čeho ty vysoké mzdy vyplácet. Nicméně jakákoli snaha státu pomoci, generuje jen další nesmyslnou administrativu a problémy. Největší pomoc státu by byla, kdyby malé a střední firmy nechal žít a naopak vytvořil prostředí příznivé pro podnikání. Od zjednodušení administrativy, právního prostředí, elektronizace ve státní správě po přiměřenou daňovou zátěž.
17. 7. 2017
Analýza nabídek bank ukazuje, že refinancováním hypotéky, resp. přenesením hypotéky do jiné banky je možné výrazně ušetřit. Jaký je Váš přístup, co se loajality k bankám týče? Jste spíše konzervativním klientem, nebo neváháte banku třeba kvůli úspoře na poplatcích nebo lepším podmínkám úvěru změnit a odejít ke konkurenci?
Je to dobrá příležitost. V době fixace jsem poptala více bank a pod tlakem konkurenčních nabídek mi nakonec ta stávájící nabídla nejlepší podmínky, výrazně lepší než předtím. Pro mě ideální řešení :)
14. 12. 2016
Kuřáci si v restauracích a dalších pohostinských zařízeních od konce května příštího roku už zřejmě nezapálí. Úplný zákaz kouření přinese takzvaný protikuřácký zákon, který schválila sněmovna. Souhlasíte s tvrzením odpůrců zákona, kteří vytrvale tvrdí, že skrze něj dochází k ohrožení svobody?
Není. Kuřák si může zakouřit i tak, jen jinde nebo jindy. Má na výběr a nemusí u toho poškozovat zdraví i ostatním. Teoreticky si může i nekuřák vybrat restauraci, ale to jen teoreticky a jen ve větších městech.
9. 11. 2016
Jak hodnotíte volbu Donalda Trumpa jako nového prezidenta USA? Očekáváte, že se tato volba nějak dotkne buď vašeho byznysu, případně byznysu obecně?
Kdyby pan Trump žil před 100 lety, stál by nejspíš v čele znovu zrození Ku-klux-klanu. Pokud v čele států budou lidé jako pan Trump, jakým budou vzorem pro běžné lidi? Budou ještě lidé stát o rozvoj, budou si vážit vzdělání či spolupráce?
11. 10. 2016
V USA se konala druhá prezidentská debata mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem. Vedle nebývalé hrubosti debaty se také hovoří o jménech významných amerických byznysmanů, kteří se netají svou konkrétní podporu. Peter Thiel (PayPal) podporuje Trumpa, Clintonovou například Tim Cook (Apple). Pokud byste mohli, komu byste začátkem listopadu dali svůj hlas?
Jednoznačně paní Clinton. Je to lepší ze dvou špatných možností.
reklama