reklama
reklama

Martin Štrupl

generální ředitel Hamé

generální ředitel Hamé

Odpovědi respondenta

7. 6. 2019
Německá centrální banka výrazně snížila výhled letošního růstu německého hospodářství z prosincového odhadu 1,6 procent HDP na 0,6 procent. Počítáte s tím, že pomalejší růst německé ekonomiky ovlivní také vaši společnost?
Kratkodobe asi ne, ale z dlouhodobeho hlediska dojde k omezeni investic a snizeni produkce i v tuzemskych kapacitach, zejmena v automotive. V oblasti IT a technologii vsak predpokladam pokracovani podpory vyvoje a investic do novych trendu.
10. 9. 2018
Jste pro zrušení superhrubé mzdy? Co by mělo být výsledkem příslušné změny zákona pro zaměstnance a zaměstnavatele?
Jakekoliv zjednodušení vítám. Nemělo by vést k navýšení již tak vysokému zdanění práce. Na druhou stranu zaužívané věci není třeba bez efektu měnit.
10. 5. 2018
Co čekáte od nové vlády? Přispěje k politickému uklidnění a rozvoji ekonomiky nebo je to naopak krok k dalším sporům a problémům?
Co nejméně populistických levicových zásáhů do hospodářství a mohli by propustit pár tisíc statních zaměstnanců, kteří by se vrátili do produktivních procesů.
26. 3. 2018
Odborníci letos očekávají osmiprocentní růst mezd a jejich celoroční průměr ve výši kolem 32 tisíc hrubého měsíčně. Jak to vidíte vy?
Zdravý růst mezd bohužel přerostl ve mzdovou spirálu, která není krytá zvyšením produktivity. Negativni roli v tomto vývoji bohužel hraje i stát, který svými kroky umocňuje tento problém v byznysu.
2. 3. 2018
Unijní eurodotace Česku podle vás: - prospívají, podporují modernizaci republiky - prospívají, ale jsou spojeny s korupcí - škodí, křiví tržní prostředí - škodí, jsou neefektivně vynakládány
Prerozdelovani zdroju, vyber prostredku a cerpani dotaci, s tim spojena agenda je neefektivni.I kdyz CR vice cerpa nez odvadi, ve zkutecnosti to pavzuji v cistem dopadu do ekonomiky za negativni.
1. 11. 2017
Jakou vládu chtějí podnikatelé a proč? - Menšinovou vládu Andreje Babiše doplněnou o odborníky. - Koaliční vládu v čele s ANO 2011 ale bez Andreje Babiše. - Menšinovou vládu odpůrců ANO 2011. - Vládu, která by vzešla z předčasných voleb.
Hlavně pracující a stabilní = výkonnou. Takovou, která by aktivně řešila problémy a měla koncepci - vizi, složená z lídrů nebo odborníků. Politici by měli být konstruktivní, ne destruktivní a utápět se v jejich nesmyslném soupeření.
30. 10. 2017
Poznamenala váš byznys ukrajinská krize a následné sankce vůči Rusku, "zchudnutí" Rusů kvůli slabému rublu nebo odliv ruských turistů z Česka? Pokud ano, jak?
Naštěstí máme výrobní závod v Rusku a jsme skoro soběstační. Pro ruské výrobce a dlouhodoubou soběstačnost tamního průmyslu je to určitě podpůrný krok, což asi nebylo původním smyslem...obecně jsem proti těmto sankcím a vlivu politiky do byznysu.
4. 9. 2017
Zaslouží si zaměstnanci v Česku v průměru vyšší mzdu, než bylo necelých 28 tisíc korun v letošním prvním čtvrtletí?
Záleží na jejich produktivitě. V některých profesích a firmách určitě ano. Smutné je, že nynější mzdová spirála je tlačena vladním sektorem, předvolebními sliby. To je samomat do budoucna jak pro veřejné rozpočty, tak pro konkurenceschopnost firem.
5. 6. 2017
Měly by se razantně zvyšovat mzdy v Česku?
Rychlost růstu mezd neodpovídá nárůstu produktivity práce. Mzdy by neměly být taženy státním sektorem. Drahý sociální systém a odvody prodražují práci.
9. 11. 2016
Jak hodnotíte volbu Donalda Trumpa jako nového prezidenta USA? Očekáváte, že se tato volba nějak dotkne buď vašeho byznysu, případně byznysu obecně?
Pozitivně, USA potřebuje změnu. Veřejnost i trhy reagují trochu histericky, ale z delšího pohledu to bude mít lepší dopad než další nevýrazná osoba zmítaná politickými ambicemi jiných.
reklama