reklama
reklama

Martin Lipert

zakladatel eReading.cz, CEO v Team Business, s.r.o.

Odpovědi respondenta

5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
Máme nejpravicovější vládu po velmi dlouhé době a nepozouju zásadní změnu. Např. v mém oboru (knihovnicví) vidím rozhazování peněz na všechny světové strany (pokud by pan ministr kultury chtěl vědět kde, ať kdykoli zavolá). Mrzí mě, že vláda nemá odvahu dělat nepopulární věci. Na druhou stranu si lidé po éře Babiše zvykli, že vláda rozhazuje všem bez omezení a na to se zvyká snadno. Myslím, že tato vláda má našlápnuto na to, že nic moc nedokáže a k tomu ještě prohraje příští volby.
A ano, volil jsem vládní stranu a předpovídat budoucnost neumím.
17. 1. 2023
Jak podle Vás může nový prezident pomoci české ekonomice a českému byznysu? Který z dvojice kandidátů tuto představu naplňuje lépe?
Začnu tou jednodušší stranou. Babiš měl již dostatek času, aby všem dokázal, že mu jde hlavně o jeho byznys/moc. Jakékoli potřebné a nepopulární kroky jsou zcela vyloučené. Často jsem přemýšlel, zdali lidé vědí, že pro zachování moci rozhazuje populisticky jejich peníze a nikoli svoje. Současně jeho team vnímám tak, že hlavním kritériem je být puslušný a teprve pak odborník. Suma sumárům, nic nového a hezkého nečekám. U generála je věc nejistá. Nemáme dostatečnou zkušenost s jeho způsobem rozhodování v civilních věcech. Není ekonom, takže bude zásadní, komu bude naslouchat.
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Jsme česká firma operující jen v ČR. Negativní jevy (stran zvýšených inflačních tlaků) necítím. Avšak cítím jeden pozitivní efekt, po dvou letech již není na první stránce novin covid. PS: přál bych si, aby se někdo z novinářů zeptal pana Foldyny, co si myslí o invazi.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Ceny energií jsou a budou naprosto zanedbatelné vůči mzdám v IT. Na druhou stranu jsem rozčílený, protože energetický trh je zregulovaný zleva do prava a když se náhoudou regulace přežene, tak se snažíme o korekce další regulovaní, takže regulujeme na druhou. Firmy promítnou zvýšené náklady do cen ve výrobě a službách a až (možná) ceny energií spadnou, tak ceny zboží a služeb dolů nepůjdou a zůstane nám jen ta inflace a úměrná úroková sazba.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Nesmírně se mi ulevilo, že po 8 letech se našlo dostatek lidí, kteří mají jinou vizi než současní vládci a měli dostatek přesvědčení toto dát najevo. Od vlády očekávám to, aby instituce začaly hájit české zájmy a zájmy všech občanů (včetně všech ryb) bez rozdílu. Cítím obrovskou šanci v to, abychom se dohodli na důchodech, protože pokud to neuděláme zítra, tak řešení bude strašně bolet. Stejně tak bych si přál stavební zákon, který nás posune před Kamerun, ústavní zákaz deficitu státního rozpočtu, pokud růst HDP bude nad 3%, digitalizaci a už žádné kmotry.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Rozhodně ano. A současně s tím bych rád slyšel od státu, kolik peněz tímto krokem ušetří. Osobně vidím problém v tom, že přestože státní sféra investuje do technologií miliardy ročně, tak nepozoruji adekvátní zvyšování efektivity, naopak počty státních záměstnanců stále rostou.
9. 7. 2020
Je podle vás navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za současné situace akceptovatelné? Neměla by vláda více šetřit?
500 mld je čirý populismus v rozpočtovém skupenství. Jako sci-fi si představuji, až tato (či jiná) vláda v době hojnosti udělá 500 mld. přebytek (mimochodem tato vláda na to měla dost času). Vláda nechce šetřit, což bych u investic podepsal, ale moc rád bych viděl zrušení symbolu marnotratnosti této vlády v podobě 75% slev na jízdném, protože těchto cca 6 mld. rozhodně není investice a rozhodně nijak nepřispívá k prosperitě státu.
22. 5. 2020
Co si myslíte o poslaneckém návrhu, že by obchody musely nabízet až 85 procent potravin českého původu?Jak jinak a případně lépe by podle vás měl stát podpořit všechny české podnikatele?
Když dovezete kakaové boby a vyrobíte u nás čokoládu, je to český výrobek? Takto by se dalo pokračovat do nekonečna. Stát se rozpíná, uplatňuje svou moc a tím kráčíme k jisté ne-konkurenceschopnosti. Jediná cesta je deregulace. Postačí se podívat na pražské TAXI. Kde stát reguloval, tam za 2 roky (neregulovaná) technologie snížila ceny, zvýšila kvalitu a až pak si stát uvědomil, že zkouška z místopisu je přežitek. Podobná regulace z minulého století je kniha hostů v hotelech (či kniha jízd). Jenže on by stát deregulací ztratil moc a to se státu nelíbí (a odbory by nesouhlasili s propouštěním).
20. 4. 2020
Jak jste spokojeni s tím, jak vláda pomáhá podnikatelům a ekonomice zvládnout pandemii koronaviru?
Podnikatelé nejsou elektorát současné vlády. Tak asi tak.
3. 4. 2020
Může mít podle vás současná pandemie koronaviru nějaký pozitivní dopad na vaši firmu či celou společnost? Přinesla aktuální situace pro vás osobně něco dobrého?
Pozitivum ve firmě je to, že jsem si vyluxoval prach zevnitř mého počítače. A osobní rovina ... měli jsme opadanou omítku na balkoně. Nyní jsem nahodil novou, zítra to přeštukuji a budeme mít krásný balkon. Doufám, že stejně jako já bude mít celá společnost radost z našeho krásného balkonu. Na příští rok navrhuji zákaz používání aut, protože jsou mnohem smrtelnější než náš oblíbený koronovir a zabíjí také děti a lidi v produktivním věku, to se koronoviru moc nedaří.
reklama