reklama
reklama

Karolína Topolová

generální ředitelka AAA Auto

Odpovědi respondenta

22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Ano, dovolená je pro mě důležitá z hlediska trávení času s rodinou a mám jí už naplánovanou delší dobu. Na mé pozici se od práce bohužel zcela odříznout nejen nedokážu, ale v praxi ani nemohu. Naštěstí lze absolvovat naprostou většinu pracovních povinností v době volna on-line, bez nutnosti někam cestovat.
18. 11. 2021
ČNB již dvakrát radikálně zvýšila základní úrokovou sazbu. Jak moc vaši firmu zasáhne zdražování úvěrů?
Věříme, že budeme nadále schopni našim zákazníkům poskytovat na nákup vozů na úvěr dobré podmínky. Jinak nepředpokládáme, že by se zvyšování úrokových sazeb mělo chodu naší společnosti nějak zásadněji dotknout.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Již před několika týdny jsme zahájili motivační soutěž pro zaměstnance na podporu očkování, díky které se nám daří počet očkovanýck kolegů zvyšovat. Máme vyzkoušené postupy pro on-line prodej vozů, které jsme zdokonalili během minulých lockdownů. Tyto procesy využíváme nadále a ze strany zákazníků je o ně zájem. Stejně tak máme připravené krizové plány pro omezení rizika šíření infekce ve firmě a zajištění jejího chodu. Samozřejmostí je čištění a desinfekce nabízených vozidel i poboček a prostor pro zákazníky. Doufám, že k plošnému lockdownu již nedojde, ale i na něj bychom byli připraveni.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Vzhledem k tomu, že většina našeho obchodování probíhá ve venkovních prostorách, čeká nás pouze zvýšení nákladů na vytápění kanceláří a prostor pro zákazníky na 47 pobočkách, které máme ve střední Evropě. Věřím, že tyto dopady nebudou z hlediska celkového hospodaření společnosti zásadní. Pro český business ovšem mohou být tam, kde jde o energeticky náročnější provozy, dopady zcela zásadní. A to se nejspíš bude týkat i výroby nových vozů, která je pro celý automobilový trh naprosto klíčová, i když prodeje nových aut jsou zhruba třikrát měnší, než je velikost trhu ojetin.
20. 7. 2021
Jak investujete, podle čeho si vybíráte aktiva, do nichž ukládáte volné peníze, a do čeho jste investovali v poslední době?
Za nejbezpečnější považuji investice do nemovitostí určených k vlastnímu bydlení nebo rekreaci. Proto jsem také investovala do stavby vlastního rodinného domu a apartmánu na horách. Věřím, že cena českých nemovitostí má i přes současné vysoké hodnoty stále ještě značný potenciál růstu.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Datová stránka určitě každému, kdo ji používá, značně zjednodušuje komunikaci s úřady. Dovedu si ale představit případy, kdy podnikatel či živnostník upřednostňuje klasickou formu komunikace. Nařizovat používání datové schránky povinně nepovažuji za dobrý nápad, jak pro využívání digitálních služeb získat důvěru lidí.
26. 2. 2021
Covid už je v Evropě téměř rok. Jak se během té doby vyvíjely investice do rozvoje vaší firmy? Utlumili jste je, nebo v některé oblasti i navýšili? Jaké investice plánujete pro letošní rok?
Zvýšili jsme investice do on-line prodeje ojetých vozů tak, abychom nahradili výpadky, způsobené lockdowny, kdy byly naše provozovny z rozhodnutí vlády zavřené. Díky tomu se nám postupně podařilo dostat až na více než polovinu prodaných aut, i když jsme mohli využít jen prodej mimo provozovny. Investice se týkaly zejména posílení IT technologií a rozvoje vlastních aplikací pro výkup, prodej a komunikaci se zákazníky. V letošním roce se chystáme na zahájení významného projektu v oblasti obchodu s ojetými vozy v západní Evropě. Pokud se pandemická situace zlepší, vrátíme se i k expanzi v Polsku.
23. 10. 2020
Česko se zařadilo mezi země s největším přírůstkem počtu případů onemocnění covid-19 na světě. Dominuje i ve statistikách úmrtí. Vnímáte to jako stigma při jednání s vašimi zahraničními partnery? Muže to podle vás do budoucna poškodit obraz České republiky?
Mám pocit, že je Česká republika ve druhé vlně pandemie jen o něco napřed, protože čísla rostou prakticky ve všech Evropských zemích. Nemyslím si, že by to proto mělo do budoucna mít nějaký zásadnější vliv na reputaci naší země. Pandemií procházíme jako Evropa společně a věřím, že tak to také budou obchodní partneři vnímat.
12. 10. 2020
Začíná druhý letošní hromadný přechod na home office. Jaká jsou vaše ponaučení z první jarní vlny? Organizujete práci z domova v druhé vlně na základě toho jinak?
K práci z domova tentokrát přistupujeme méně překotně, více organizovaně. Vydali jsme příslušnou směrnici a metodické pokyny. Na monitoring práce z domova máme zpracovaný reporting i kontrolní mechanismy. Je dobře, že opatření státu tentokrát přicházejí alespoň s lehkým předstihem, který nám umožňuje využití práce z domova lépe plánovat.
17. 7. 2020
Jakým způsobem se snažíte zhodnocovat peníze, které vyděláte? Investujete například na kapitálových trzích nebo do nemovitostí?
Do nemovitostí, ideálně k vlastnímu bydlení nebo pro bydlení rodiny. Za důležité považuji rovněž investice do vzdělání dětí.
reklama