reklama
reklama

Radek Špicar

viceprezident Svazu průmyslu ČR

Odpovědi respondenta

17. 1. 2023
Jak podle Vás může nový prezident pomoci české ekonomice a českému byznysu? Který z dvojice kandidátů tuto představu naplňuje lépe?
Prezident byznysu nejvíce pomůže když do zahraničí nebude vyjíždět bez firemních delegací a do rady ČNB bude jmenovat respektované odborníky, kteří kvalitně připraví přechod od české koruny k euru.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Už jsem příliš starý na to, abych očekával, že nějaká nová vláda mávnutím kouzelného proutku vyřeší všechny problémy naší země. Ať už povolební vyjednávání ale dopadnou jakkoli, je vysoce pravděpodobné, že se podaří udržet proevropské směřování naší země a to mě těší velmi.
3. 12. 2020
Jakou letos vydanou knihu byste doporučili čtenářům Ekonomu? Proč zrovna tuto? Máte tip i na nějaký podcast?
Nedávno vydaný nádherný Kompletní soupis grafického díla Vladimíra Boudníka a podcast Insider nabízející zajímavý vhled do světa českého konzervatismu
23. 10. 2020
Česko se zařadilo mezi země s největším přírůstkem počtu případů onemocnění covid-19 na světě. Dominuje i ve statistikách úmrtí. Vnímáte to jako stigma při jednání s vašimi zahraničními partnery? Muže to podle vás do budoucna poškodit obraz České republiky?
Ano, zahraniční investoři jsou z aktuálního vývoje velmi překvapení a poukazují na komplikace, které to způsobuje v jejich obchodních aktivitách v České republice.
19. 6. 2020
Máte vzhledem k pracovnímu vytížení čas na kulturu? Čtete knihy, chodíte do divadel, kin, galerií, jezdíte v Česku na kulturní a hudební festivaly a po památkách?
Na kulturu je potřeba najít čas vždy. Bez ní by kvalita života nestála za nic.
4. 6. 2020
Posílily vaše firmy v posledních měsících v důsledku pandemie svou pozici v online prodeji? Budete dále více sázet na e-commerce?Vy osobně jste začal/a více nakupovat na e-shopech a budete v tom pokračovat, nebo se vrátíte do kamenných prodejen?
ANO
14. 5. 2020
Jak váš byznys ovlivňuje prudké oslabení české měny?Jste zastáncem přijetí eura?
Ano, protože je lepší platit eurem než platit směnárnám.
3. 4. 2020
Může mít podle vás současná pandemie koronaviru nějaký pozitivní dopad na vaši firmu či celou společnost? Přinesla aktuální situace pro vás osobně něco dobrého?
Probíhající pandemie přinutila v mnoha oblastech ke spolupráci podniky, univerzity a stát a to mnohem intenzivněji nežli tomu bylo v České republice doposud zvykem. Navíc přispívá ke zkracování nejrůznějších povolovacích řízení na nezbytné minimum, jako třeba certifikaci respirátorů z ČVUT. Bylo by skvělé kdyby oboje přetrvalo i po jejím odeznění pandemie.
12. 3. 2020
Jak epidemie koronaviru zasáhla do vašeho byznysu?Jak očekáváte, že se váš byznys změní po odeznění epidemie?
Podle průzkumu Svazu průmyslu má 37% procent průmyslových firem problém s dodávkami součástek nebo surovin. 36 % řeší potíže s logistikou a 35 % se potýká s poklesem poptávky. 20% má potíže s cash flow.. Plná třetina firem má některé ze zaměstnanců v karanténě.
29. 11. 2019
Co dělat, aby Česko i za 30 let zůstalo vyspělým státem?
Zbavit se "levné ekonomiky. To znamená, dostat se z pozice subdodavatelů do pozice finálních výrobců. Přispět k rozvoji domácích firem investujících své zisky v České republice. A nebát se digitalizace, automatizace a robotizace.
reklama