reklama
reklama

majitelka jazykové agentury Channel Crossings

Odpovědi respondenta

14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Podnikáme v sektoru služeb, které byly zcela zásadně poznamenány covidovou pandemií. Jakákoli další komplikace, například výrazné zvýšení cen energií, našemu odvětví jistě nepřidá.
Pro český byznys bude mít navýšení cen energií dalekosáhlé následky. Výroba i služby se prodraží. Je otázkou, do jaké míry pak budeme konkurenceschopní. Navíc nejistota ohledně vývoje cen a související spekulace mohou vést i ke zbrždění některých investic, především do výrobních projektů.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Výsledky voleb dopadly nad očekávání dobře. Lidé svým hlasováním potvrdili, že je čas na změnu.

Nová vláda by se měla zaměřit především na zastavení rozhazování peněz. Měla by provést důslednou analýzu stavu financí a vyvodit z ní důsledky ve formě škrtů, zredukování počtu státních zaměstnanců a rovněž v zastavení růstu platů státních zaměstnanců, kterým se zcela neadekvátně zvedaly platy. Je důležité zastavit rostoucí inflaci. Na druhou stranu je potřeba vytyčit jasné priority v oblasti investic. Zde vidím jako klíčové zlepšení dopravní infrastruktury.
26. 4. 2018
Vnímáte rostoucí sílu odborů v Česku?
Ne, vlastně ne.
1. 2. 2018
Nabízí Vaše firma zaměstnancům možnost práce na zkrácený úvazek? Jestliže ano, na jakých pozicích? Jestliže ne, proč?
Ano, využíváme, často například při návratu z rodičovské dovolené, kdy se po pár letech za vhodných podmínek může z částečného úvazku stát opět plný. Mezi pozicemi nerozlišujeme, měli jsme na part-time jak specialistu, tak vedoucího.
8. 1. 2018
Česká koruna má i v letošním roce posilovat. Na jaké úrovni podle vás bude kurz koruny k euru na konci roku 2018? Ovlivní silnější koruna nějak váš byznys?
Jsme spíše dovozci služeb, takže silnější koruna částečně zlevňuje naše služby pro koncové klienty a částečně zvyšuje marži, takže se posilování v zásadě nebráníme. Myslím, že se bude držet mezi 24 a 25 Kč za euro.
4. 9. 2017
Zaslouží si zaměstnanci v Česku v průměru vyšší mzdu, než bylo necelých 28 tisíc korun v letošním prvním čtvrtletí?
Někteří si jistě zaslouží o dost více, někeří ne. Určitě to nemá určovat stát, ale výkonnost firem, jinak nám tady může vzniknout pěkná mzdová bublina. Ale zase nezapomínejme, že mediánová mzda je jen necelých 24 tisíc, u žen jen něco přes 21 tis.
31. 7. 2017
Mají dnes ještě opodstatnění šlechtické tituly? Mělo by se české šlechtě vrátit právo je užívat?
Myslím, že opodstatnění nemají, nicméně je nesmysl je nějak "zakazovat", to je podle mne relikt konce Rakouska-Uherska. Kdo chce, ať je užívá, podle mne si to každý přebere sám.
5. 6. 2017
Měly by se razantně zvyšovat mzdy v Česku?
K růstu produktivity už bylo řečeno hodně. Jen bych připomenul, že růst ceny práce v konjunktuře bude jednou z příčin následné ekonomické recese, kdy po ochlazení trhu nebude možné mzdy flexibilně snížit. Je třeba s tím počítat.
15. 5. 2017
Mladé rodiny v současné době kvůli vysoké ceně bytů řeší dilema, jestli si pořídit vlastní bydlení, nebo bydlet v nájmu. Co byste poradili svým dětem: i přes vysoké ceny koupit vlastní byt, nebo v nájmu počkat na příznivější ceny?
Jsem pro bydlení v nájmu, Přijde mi absurdní požadavek na to, že by si mladý člověk měl za každou cenu ze svého platu dovolit hypotéku. Navíc se vlastnictví může stát psychologickou zátěží při rozhodování o změně zaměstnání nebo v osobním životě.
27. 4. 2017
Kolik lidské práce v Česku nahradí do roku 2030 digitalizace a robotizace?
Těžko odhadovat. Jisté ovšem je, že kromě toho, že nějakou práci nahradí, jinou vytvoří. Jednak bude nutné digitalizaci nějak řídit a jednak uspoří čas, který potom lidé budou moci využít na jiné aktivity. A ty vytvoří další práci.
reklama