reklama
reklama

David Mencl

ředitel společnosti Ekonomické stavby

Odpovědi respondenta

18. 11. 2021
ČNB již dvakrát radikálně zvýšila základní úrokovou sazbu. Jak moc vaši firmu zasáhne zdražování úvěrů?
ČNB reaguje dramaticky pozdě a dramaticky mimo rozumnou proporci. V situaci, kdy okolní centrální banky drží sazby nízké, poškozuje českou konkurenceschopnost. Český export významně utrpí. Znevýhodněné jsou také na domácím trhu české firmy před velkými zahraničními koncerny, které si kapitál "přivezou" z levnějších trhů. Bohužel toto obsazení ČNB není pro budoucnost Česka šťastnou možností.

Vysoké úvěrové náklady se již promítají do růstu ceny zboží a paradoxně tak dále roztáčejí inflační spirálu.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Testujeme. Izolujeme. Trasujeme.

Již v minulém roce se nám dařilo trasování a následná izolace (do výsledků testů) nesrovnatelně rychleji a s větší účinností nežli státu. A je to v pravdě společně s očkováním jediná cesta z této nelehké situace.
13. 4. 2017
Je podle vás správné, že ČNB zákazem stoprocentních hypoték de facto nutí zájemce o bydlení bez vlastních úspor k "dofinancování" hodnoty nemovitosti, na niž nestačí hypotéka, jinými dražšími úvěry? Nepovede toto opatření ve skutečnosti ke zhoršení postavení klientů bez úspor?
Strašlivé, neodborné, devastující. ČNB řeší přílišný růst cen bytů v Praze. Zvolí řešení, které v Praze ceny nesníží a zasáhne i regiony, kde ceny nerostly. Řeší ceny bytů, zasáhne i domy a pozemky. Protože mne svědí víčko, nevypíchnu si obě oči.
reklama