reklama
reklama

jednatel Bohemia Cargo

Odpovědi respondenta

4. 10. 2016
Denně se dozvídáme o technologiích, které by nám měly ulehčit práci. Případně únavné úkoly za lidi zcela přebrat. Mluví se například o samořídících automobilech v nákladní a městské hromadné dopravě. Hledají se cesty, jak aplikovat možnosti 3D tiskáren ve zdravotnictví, atd. Které nové technologie se Vám líbí a případně uvažujete o jejich využití ve svém byznysu?
V silniční nákladní dopravě se mně velmi líbí kamiony bez řidičů a to zejména v době, kdy o tuto profesi není ze strany mladých zájem. Obávám se však, že legislativa a můj věk mi neumožní se toho dožít.
27. 9. 2016
Před devadesáti lety (26.9. 1926) zavedl Henry Ford pětidenní pracovní týden. Jak vnímáte současné úvahy o možných změnách pracovní doby? Nejčastěji se hovoří o volném pátku a šestihodinové pracovní směně.
V logistice můžeme maximálně nahradit 40 hodinový úvazek dvěma 20 hodinovými. U profesí řidičů a skladníků bychom vzhledem k jejich nedostatku potřebovali zvýšit limity práce přesčasů.
19. 9. 2016
Osvědčily se kraje? Neměly by se zrušit nebo alespoň zredukovat jejich počet?
Neosvědčily - důleźité oblasti jako dopravní infrastruktura, zdravotnictví a školství stejně kompetence musí sdílet se státem. Dnes slouží jako přerozdělovač peněz.
9. 9. 2016
Vedení největší odborové centrály, Českomoravské konfederace odborových svazů, doporučilo svým členům, aby ve svých firmách požadovali mzdy vyšší o 5 až 5,5 procenta. Co si myslíte o aktuální výzvě Josefa Středuly?
Zvyšování mezd je silně individuální věc. Kampaň ve smyslu teď nám všem přidejte je nesmysl. Pokud firmy nezvyšují zisky a neroste produktivita, je to cesta do pekla. Teď máme dost starostí s nastupující minimální mzdou řidičů v Německu a Francii.
26. 8. 2016
Jednou z hlavních komplikací byznysu v Česku je byrokracie. Jak dalece zatěžuje vaše podnikání? S jakou úřednickou absurditou jste se doposud setkali? Která nařízení jsou pro vás zcela zbytečná?
Tisíce drobných nesmyslů unaví každého. Státní i veřejná správa stále ještě někde vyžaduje tištěné výpisy z OR, účetní uzávěrky, potvrzení o bezdlužnosti apod. Přitom e- govermnet je již zaveden. Nedej bůh chtít od státu vrátit nějaké peníze.
3. 6. 2016
Vláda chce posílit ochranu whistleblowerů. Bojíte zneužití silnější ochrany v konkurenčním boji? Například toho, že by nespokojení zaměstnanci mohli vynést know-how nebo jiné citlivé informace z vaší firmy, případně poškodit image podniku?
V tržních vztazích se zneužití v konkurenčním boji neobávám vůbec. Chránit udavače a práskače však odmítám. Už takto jsme všichni minulými režimy negativně formováni.
reklama