reklama
reklama

Markéta Stržínková

ředitelka pobočky Atradius Česká repubika

ředitelka pojišťovny pohledávek Atradius pro s. a v. Evropu

Odpovědi respondenta

22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Stačí mi trochu si promyslet trasu, sednout na bajka a jet, neřeším dlouhodobé plánování dovolených. Na práci se kouknu během přestávek nebo večer po ježdění. Když zavolají klienti, tak to samozřejmě řeším. Interní věci si přeplánuji, takže na pohodu.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Pro kancelář s 45 lidmi: Na prvním místě osobní odpovědnost každého jedince, home office 60/40%, proočkovanost máme 90%, testování min. 1x týdně. Omezení společenských akcí.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Určitě, datovka zlevňuje a zrychluje to komunikaci se státem a naopak.
23. 10. 2020
Česko se zařadilo mezi země s největším přírůstkem počtu případů onemocnění covid-19 na světě. Dominuje i ve statistikách úmrtí. Vnímáte to jako stigma při jednání s vašimi zahraničními partnery? Muže to podle vás do budoucna poškodit obraz České republiky?
Na rozdíl od jarního nástupu epidemie jsou reakce více v pohodě, rozpaky vyvolávají zmatené reakce naší vlády na epidemii. Zachováváme jako firma přísná pravidla po celou dobu epidemie, předpokládali jsme výrazné zhoršení situace na podzim a očekáváme, že se situace bude postupně měnit v jednotlivých zemích. Spíše máme obavy z dopadů na celou ekonomiku ČR, které budou citelné.
12. 3. 2020
Jak epidemie koronaviru zasáhla do vašeho byznysu?Jak očekáváte, že se váš byznys změní po odeznění epidemie?
Jestli se ekonomika zpomalovala v minulém roce jak auto při dojezdu do zácpy, pak koronavirus je čelní náraz. Očekáváme zpomalení srovnatelné s krizí v roce 2008, postiženy budou s několika vyjímkami všechna odvětví. Nejen, že dojde k zpomalení, ale pro malé a střední firmy to bude zcela likvidační situace.
21. 1. 2020
Jak konkrétně se připravujete na zpřísňující se evropskou politiku v oblasti ochrany životního prostředí? Jaký dopad pro vás mohou mít tyto nové regulace? Čeho se nejvíc obáváte?
Je potřeba diskutovat o "rozumném postupu" v ochraně klimatu. Např. překotný tlak na elektromobilitu vede již dnes ke značným problémům a představuje riziko pro dodavatele, kteří ztrácejí objednávky a v lepším případě "jen" omezují výrobu. Jako firma jsme si "dobrovolně" předepsali poměrně radikální snížení emisí, jenomže výsledkem je, že se nám znásobily náklady na provoz aut. Dotace pomohou v zahraničí na dva tři roky. Technologicky je vše na počátku, chybí infrastruktura: mnozí se už "vybijou" před cílem cesty, pokud se vzpamatují z bitky o zásuvku.
4. 9. 2019
1) Obáváte se recese nebo alespoň výrazného zpomalení domácí ekonomiky?
2) Měla by se už vláda, respektive firemní svět, připravovat na "horší časy"?
Hodí se hláška z filmu Sázka na nejistotu, že "už to začalo": Zpomaluje se a omezuje výroba, hůř se hledají zakázky, firmy krachují rychleji, signálů je kolem víc, než dost. Máme před očima krizi před 10 lety, a víme, co je třeba dělat jinak a líp.
10. 4. 2018
Může další existence vlády bez důvěry a pokračující tahanice nad jejím sestavením ohrožovat chod státu a brzdit českou ekonomiku? Co v byznysu trvající politická nejistota ohrožuje nejvíce?
Jako firma bez šéfů.
9. 4. 2018
Má stát pohlížet na živnostníky jako na všechny ostatní podnikatele, nebo si zaslouží zvláštní zacházení, jak to navrhuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků?
Např. "zjednodušení" zveřejňování finančních výkazů firem s obratem do 200 mil. Kč komplikuje situaci pojišťovnám pohledávek. Zkrácená verze rozvahy k analýze nestačí a může zablokovat dodavatelské financování a pojišťování dodávek segmentu MSP.
26. 3. 2018
Odborníci letos očekávají osmiprocentní růst mezd a jejich celoroční průměr ve výši kolem 32 tisíc hrubého měsíčně. Jak to vidíte vy?
Platy rostou bez ohledu na výkon. Není kde brát lidi a demografie se obejít nedá, bude mnohem hůř. Firmy už nyní omezují investice a zastavují růst. Tenhle obrázek vídáme nyní mnohem časteji.
reklama