reklama
reklama

Lukáš Vondráček

partner ve společnosti ELAT

Odpovědi respondenta

22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Ano.

Odříznutí se musí cvičit, ale lze to a je to nutné. Musíte ovšem vycvičit i okolí, aby to respektovali. A týmovým hráčům se to samozřejmě dělá lépe než samotářům.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Ne, rozhodně to není vhodné. Ostatně, sám model DS mi v porovnání třeba s řešením v Německu přijde takový "náš". Daleko více bych uvítal, kdyby se stát napřed zorientoval v tom co a jak sám dělá (to ještě nedokázal ani prohnat inventurou), provedl procesní a datovou optimalizaci (to je v kontextu naší "elektronizace státní správy" zatím jen sci-fi a vlastně všichni uvnitř se toho ponejvíc jen bojí), racionalizoval požadavky, a to nejen na podnikatele, které zatím jen vrší na sebe, vč. zjevných alogismů, duplicit a nesmyslů - a teprve pak snad možná zase s něčím obtěžoval.
12. 10. 2020
Začíná druhý letošní hromadný přechod na home office. Jaká jsou vaše ponaučení z první jarní vlny? Organizujete práci z domova v druhé vlně na základě toho jinak?
S ohledem na povahu naší činnosti pro nás distanční práce ani home office žádnou novinkou není a provozujeme to už léta, takže příležitosti to nějak vylepšovat jsme využili už nepoměrně dříve. Vlastně mě spíš těší, že sice trochu z donucení, ale přesto to začíná být nějak pochopitelné i pro ostatní a trochu nás to tak polidšťuje v jejich očích. A taky, že s tím tedy umíme lépe pomoci těm, kdo to aplikovat mohou také a najednou vlastně i "musí".
9. 7. 2020
Je podle vás navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za současné situace akceptovatelné? Neměla by vláda více šetřit?
Chybí mi zřetelnější rozbor potřeb i nějaká faktická vize k čemu to má být dobré zrovna takto.

Z pohledu zatím realizované přímé podpory (nikoliv nějakých hypotetických, někdy možná splatných záruk) bych řekl, že se jedná o číslo naprosto přemrštěné. Na druhou stranu nikde nevidím např. náklady restrukturalizaci hospodářství, ani nějakou rozumnou práci s existujícími náklady státu, protože "potom" bude značně jiné než "předtím", takže mám za to, že je to takové "co dům dal" a "co projde" vycucané z prstu "odborníků" ...

Celkem to snižuje mé odhodlání, radit svým dětem, aby tu zůstaly.
26. 4. 2020
Vláda zrychlila uvolňování opatření, jež mají zamezit šíření koronaviru. Očekáváte, že se váš byznys rychle vrátí do původních kolejí? Případně kolik času bude potřebovat na zotavení?
Myslím, že nás teprve pořádně proklepne "až" druhotná platební neschopnost a celkové dlouhodobé zpomalení ekonomiky. A že na ně dojde, tak o tom vůbec nepochybuji. Nahlíženo "podporou" vlády krouží hrozba uhynutí vlastně čemukoliv.
20. 4. 2020
Jak jste spokojeni s tím, jak vláda pomáhá podnikatelům a ekonomice zvládnout pandemii koronaviru?
Zatím to pokládám za dramatický nemístné projevy sarkastického humoru.

Zvláštní je, že kdykoliv jde o nějaké regulace, inspirujeme se v zahraničí takřka obratem, ale smysluplně nastavit podporu těm, kdo stát živí, v tom hledáme opět vlastní, pokud možno úředně komplikovanou cestu plnou "pokud", "jestliže" a "když".

Škoda slov.
4. 9. 2019
1) Obáváte se recese nebo alespoň výrazného zpomalení domácí ekonomiky?
2) Měla by se už vláda, respektive firemní svět, připravovat na "horší časy"?
Neobávám se, ale připravuji. Indicie, že vývoj se může ubírat naznačeným směrem asi pozorovatelné jsou.

Připraveny, alespoň trochu, by měly být nejen firmy a lidé, ale i stát. U firem a lidí nějaké snahy už i vidět lze. U státu si jist nejsem.
10. 9. 2018
Jste pro zrušení superhrubé mzdy? Co by mělo být výsledkem příslušné změny zákona pro zaměstnance a zaměstnavatele?
Já nevím, přijde mi to jen jako další manipulace k ničemu. Byl bych pro nějaké zásadní zjednodušení celého systému daní, vlastně obecně statni a veřejné správy. Jenže jsem realista a vím, že spoustám lidí by nevonělo, kdyby na ně najednou bylo vidět.
2. 3. 2018
Unijní eurodotace Česku podle vás: - prospívají, podporují modernizaci republiky - prospívají, ale jsou spojeny s korupcí - škodí, křiví tržní prostředí - škodí, jsou neefektivně vynakládány
Dotace jsou zlo. Stát bere peníze někomu, kdo je vydělat dokáže a dává je někomu jinému - "ideálně" konkurentovi jejich původce.
Tedy:
- křiví tržní prostředí
- jsou neefektivně vynakládány
- demotivují užitečné
- rozvíjí korupci
- škodí ...
27. 11. 2017
Kvůli zvyšování sazeb ČNB začínají zdražovat hypotéky, během tří let mohou měsíční splátky průměrné hypotéky vzrůst i o několik tisíc korun. Dělala/dělá podle Vás ČNB dostatečná opatření, aby hypoteční boom brzdila a úvěry na bydlení si nebraly i domácnosti, které se při růstu splátek mohou dostat do finančních problémů?
ČNB podle mne škodí všemu a všem, kdo jsou na koruně jen trochu závislí. A to dlouhodobě. Deformuje měnu, trhy, zkrátka vše. O nějakém smysluplném řízení silně pochybuji a radu pokládám za sbírku zběsilých ekonomických trafikantů.
reklama