reklama
reklama

Jan Mládek

poslanec, bývalý ministr průmyslu a obchodu

Odpovědi respondenta

9. 7. 2020
Je podle vás navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za současné situace akceptovatelné? Neměla by vláda více šetřit?
Navýšení schodku státního rozpočtu na 500 mld. Kč je v dané chvíli akceptovatelné. Českou ekonomiku zasáhl bezprecendtní šok, který je daleko větší než krize let 2008-2009 a je tedy nutná státní pomoc i za cenu velkého deficitu státního rozpočtu. Co však vzbuzuje obavy je nulová snaha vlády, alespoň něco ušetřit a zejména pak dát signál, že toto je jen dočasná jednorázová výpomoc, a že v příštím proce bude muset být deficit státního rozpočtu daleko menší, ideálně pod 3% HDP a během několika další let pod 1% HDP. Státní podpora ekonomiky takového rozsahu jako letos, nemůže trvat příliš dlouho.
29. 5. 2020
Změní pandemie trend rostoucích mezd a benefitů na pracovním trhu v Česku?Lze očekávat, že zaměstnanci nebudou mít takové nároky, budou si práce více vážit a firmy budou mít při hledání lidí větší výběr?
Na trhu práce funguje celkem spolehlivě zákon nabídky a poptávky. Jestliže se česká nezaměstnanost jen vzdáleně přiblíží té americké, kde v dubnu 2020, díky Covidu-19, bylo 14,7% nezaměstnaných, tak zaměstnanci nebudou chtít žádné benefity, budou dokonce souhlasit s poklesem mezd, snižování úvazků atd. atp. a firmy budou mít daleko větší výběr při hledání lidí. A proč to nemáme již teď? V USA mají kratší výpovědní doby, většinou 14 dnů, u nás většinou 2 měsíce...
14. 5. 2020
Jak váš byznys ovlivňuje prudké oslabení české měny?Jste zastáncem přijetí eura?
Náš byznys oslabení české měny přímo neovlivňuje, neb neděláme zahraniční obchod.

Býval jsem zastáncem přijetí eura, ale už nejsem. Eurozóna si ještě nevyřešila problémy z krize 2008-2009 a již je tady krize další. Rating Itálie je na hodnotě BBB- a zadluženost země, která byla loni na úrovni 120% HDP bude brzy od dost vyšší. Italové chtějí evropské obligace, tedy německé ručení a z penězi si chtějí naložit podle svého. Není překvapením, že Německo a další země takový plán odmítají. Eurozóna teď pracuje na nějakém "shnilém kompromisu". Když už v eurozóně nejsme, počkejme si jak to dopadne.
29. 1. 2020
Představuje růst mezd problém pro české firmy, zejména pro ty malé a střední? Zbývají jim peníze na investice a modernizaci? Měl by jim pomoci stát?
Stát může v této věci pomoci různým způsobem. Ale to první co by měl udělat je zrušení superhrubé mzdy doprovázené snížením daňové zátěže pro zaměstnance. Tím by nepřímo pomohl i zaměstnavatelům. Ve splnění tohoto vládní slibu má již 6 let zpoždění a zrušení superhrubé mzdy stále v nedohlednu.
26. 10. 2013
Bohužel se parlament ještě více rozdrobil a sestavit stabilní vládu bude složité. Bohužel se obávám, že výsledek voleb dobře odráží stav české společnosti.
reklama