Rozbujelé veřejné domy (které de iure vůbec neexistují) v kombinaci s všudypřítomnou pouliční prostitucí a raketově rostoucími priváty vedou politiky k tomu, aby se situací začali vážně zabývat a hledali cestu, jak trh alespoň nějakým způsobem regulovat a také donutit prostitutky, aby ze svých příjmů odváděly daně. Stát by si tak teoreticky mohl přijít až na stamiliony ročně.

Není to poprvé. Už dvakrát se čeští zákonodárci pokoušeli prostituci usměrnit speciálním zákonem, který by do nevěstinců vnesl pravidla, jako třeba v Rakousku, kde už od roku 1984 existuje zákon, kterým jsou jednotlivé země zmocněny k místní úpravě prostituce.

V těchto dnech ale do toho pražští politici chtějí jít znovu. Vedení radnice včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) mluví jedním hlasem: chceme legalizovat prostituci jako živnost a dát jí jasná pravidla. „Pracujeme na novém návrhu zákona. Vyjde ze starší verze, kterou Praze poslanci vrátili. Nový návrh by měl upravoval i právní vztahy mezi prostitutkami a klienty, které v původním návrhu zákona chyběly,“ uvedl pro týdeník Ekonom radní Lukáš Manhart (TOP 09).

O pražský návrh se chtějí opřít i někteří poslanci, kteří si tuto problematiku vzali také za svou. Dnes hlavně Jiří Rusnok (do parlamentu byl zvolen za Věci veřejné). Ten však považuje za největší problém, že Česká republika je nadále vázána podmínkami Úmluvy o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob. Tato mezinárodní smlouva z roku 1951, k níž někdejší Československo přistoupilo v roce 1958, by musela být nejdříve vypovězena. Dokud budeme mezi signatáři, zákon o regulaci prostituce nemůže nabýt účinnosti.


Poslanec Věcí veřejných Jiří RusnokMěla by se zlegalizovat a zdanit prostituce? Jakým způsobem?

Ptali jste se Jiřího Rusnoka, poslance zvoleného do sněmovny za Věci veřejné. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal v pondělí 30. dubna.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Lenka
Dobrý den, myslíte si, že by měl Vít Bárta složit svůj poslanecký mandát? Děkuji.
Dobrý den, pan Bárta se v tomto směru vyjádřil, že opustí vysokou politiku, já práci v Poslanecké sněmovně považuji za vysokou politiku, takže si myslím, že by mandát měl složit.
Jiří Rusnok
Radka Čiháková
Myslíte si, že platforma Karolíny Peake nebude mít stejné problémy jako byly ve VV? A co když je někdo z Vás nastrčený v platformě, aby dával echo Vítu Bártovi?
Dobrý den, myslím, že se v mnoha ohledech poučíme a vyvarujeme se chyb a problémů, které nás trápily v minulosti. Ale to je již na nás, jaká pravidla zvolíme (transparentnost financování, čitelnost v jednání, umění kompromisu). Z poslanců, kteří opustili Vv se všichni známe, takže "informátora" vylučuji.
Jiří Rusnok
Jarmila H.
Můžeme se zeptat, zdali byste vstoupil do VV, kdybyste dopředu věděl, kam až zajde Vít Bárta?
Dobrý den, nejde o to, kam až zajde pouze pan Bárta, ale kam zajde politka Věcí veřejných jako celku, a to bych asi hodně zvažoval, zda do strany a politiky vstoupit. Nejspíš ne.
Jiří Rusnok
Darina Mánková
Samozřejmě a divím se, že se tak nestalo už dávno. Dát "služby" na ŽL a platit paušální částku.
Dobrý den, platbu paušální částkou prosazujeme.
Jiří Rusnok
majk
Dobrý den, údajně se teď připravuje už třetí zákon o legalizaci prostituce, proč ty předchozí neuspěly? Kdo je zamítl a z jakého důvodu? Děkuji.
Dobrý den, tyto zákony úzce souvisí s mezinárodní úmluvou, která zavazuje státy trestat jednání bezprostředně související s prostitucí a obchodem s lidmi. Je tedy potřeba tuto úmluvu vypovědět a následně přijmout legislativu upravující prostituci. Na tom však pohořel první pokus někdy kolem roku 2005 - nepodařilo se úmluvu vypovědět. Dalším pokusem byl v roce 2010 návrh pražského magitrátu, ale ten se ani nedostal na jednání vlády z důvodu vrácení návrhu zpět k dopracování.
Jiří Rusnok
karel
jaky je duvod pro legalizaci prostituce, je to jen kvuli tomu, aby se mohla zdanit a stat z tohoto remesla mel taky nejaky prijem???
Dobrý den, není to určitě jediný důvod. Spíše než o legalizaci se hovoří o regulaci této oblasti, se kterou je úzce spojena problematika kriminiality a hlavně přenosu pohlavních chorob, je to tedy soubor negativních jevů, které se tímto dají řešit. Nevidím důvod, proč by stát měl nechat bez povšimnutí několik miliard korun, které ročně touto oblastí protečou. A touto cestou získat prostředky třeba pro prevenci u pohlavních onemocnění.
Jiří Rusnok
Jana V.
Zdravím vás. Mám následující otázku: S legalizací prostituce v zásadě souhlasím, ale nedokážu si představit, jak by to v praxi probíhalo - "dívky" by byly registrovány jako živnostnice? Kdo a jakým způsobem by kontroloval jejich činnost, mám tím na mysli, kolik "zákazníků" třeba měly za noc a kolik příjmů tedy mají zdanit? Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, tato oblast by musela fungovat ve speciálním režimu, ať již ve výběru daní, ale především v ochraně osobních údajů. Zajímavou variantou je v Německu fungující paušální zdanění, tedy předem určená částka za určité období bez další administrace a účtování.
Jiří Rusnok
VT
V novém EKonomu jsem se dočetl, že legalizaci prostituce brání nějaká mezinárodní smlouva či úmluva, mohl byste to blíže vysvětlit? Chápu to správně, že bez této smlouvy žádný český zákon nebude platit?
Dobrý den. Konkrétně se jedná o Úmluvu o potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob. Československo k této Úmluvě přistoupilo 14.3.1958. Smluvní stranou je 78 států, ale řada zemí k Úmluvě nikdy nepřistoupila - Austrálie, Irsko, Kanada, Německo, Nizozemí, Rakousko, Řecko, Velká Británie, USA, Švédsko, Švýcarsko atd. Úmluva zavázala smluvní státy ke změně či zrušení každého zákona podle něhož všechny osoby provozující prostituci jsou nuceny se podrobit speciální registraci nebo dozoru. Dále se státy zavazují trestat jednání související s prostitucí a obchodem s lidmi. Přijetím jiné normy upravující oblast prostituce by tak ČR porušila některé závazky. S vypovězením úmluvy souvisí roční výpovědní lhůta a souhlas obou komor Parlamentu a ratifikace prezidenta.
Jiří Rusnok
ckr
1. Jak je na tom váš nový poslanecký klub, vznikne vůbec někdy? 2. Kolik byste si vsadil na to, že vláda P. Nečase se dožije řádných voleb v roce 2014?
Dobrý den. 1. K založení klubu chybí 2 poslanci, takže momentálně to není aktuální. Ale určitě nebudeme někoho přemlouvat a nutit k tomu, aby se nám podařilo klub založit. 2. Politické prostředí je méně předvídatelné než sport, proto bych se raději nevsázel. Věřím, že nový subjekt politické čitelnosti napomůže.
Jiří Rusnok
Petr
Dobrý den. Existuje někde na světě opravdu fungující zákon na legalizaci prostituce, který omezil kriminalitu a donutil sexuální byznys platit daně? Kde hledáte inspiraci pro své návrhy?
Dobrý den, podobné normy jsou platné v okolních státech - Německu, Rakousku, Dánsku, Nizozemí a třeba na Novém Zélandě, kde konkrétně došlo ke zlepšení v oblasti kriminality a nedošlo k obávanému nárůstu prostituce po její legalizaci. Opravdu nejde o to, vymýšlet již vymyšlené, ale poučit se v zahraničí a vybrat vhodnou úpravu pro naší republiku.
Jiří Rusnok
kočička kočí
Dobrý den.Budou moct děvčata používat paušál 80% nebo jiný? Děkuji.
Dobrý den, o paušálu uvažujeme, ale o paušální dani, tedy předem určené částce za dané období, bez dalšího prokazování, účtování.
Jiří Rusnok
Michal
Dobry den. S legalizaci a zdanenim prostituce naprosto souhlasim. Neexistuje zadny duvod, proc by mely byt prostitutky zvyhodnovany oproti ostatnim pracujcim lidem absolutnim osvobozenim od dani. Doufam, ze se to tentokrat podari prosadit! Zajimalo by me, jak bude zdaneni konstruovano. Bude se platit pausalni castka rocne? Dekuji.
Dobrý den. Nejedná se pouze o zdanění, ale i o regulaci a omezení kriminality a pohlavně přenosných nemocí, které s touto problematikou souvisí. Jinak jak jste uvedl, uvažujeme o paušální částce za určité období, bez dalšího účtování a administrativy.
Jiří Rusnok
PeS
Pane poslanče. Neobáváte se, že zákon bude jenom nástroj na šikanování holek na ulici, které jsou velmi často spíš oběti a na pasáky a mafiány bude krátký?
Dobrý den, touto normou chceme související kriminalitu odstranit. Nejde pouze o to, aby osoby, které prostituci provozují plnily podmínky a platily daně - jak se může na první pohled zdát. Nechceme působit pouze represivně, ale dát těmto lidem i určité pravomoce a záruky, pomoct osobám, které v této síti uvízly nedobrovolně.
Jiří Rusnok
Pavel Kalina
Dobrý den. Legalizace prostituce mi nepřijde jako dobrý nápad. Stát přeci nemůže legalizovat něco, co je v přímém rozporu s evropským pojetím práva a s mezinárodními úmluvami. V prostituci jde vždy o obchodování s lidmi a jaké vztahy vznikají mezi využívanou ženou a jejím "pasákem", jakým způsobem je žena využívána či zda to dělá dobrovolně, lze jen těžko odhalit. Pouhá finanční výhodnost participaci státu na takovémto způsobu vykořisťování ono zdanění neospravedlní. Nakonec - zdanění drog by bylo rovněž výhodné, a přesto stát o jejich legalizaci neuvažuje. Nebo ano?
Dobrý den, právě v několika evropských zemích je legislativní úprava prostice zavedena. Nemůžeme se přeci tvářit, že něco takového se tady nedělo a ani dít nebude a stejně tak nemůžeme prostituci zcela vymýtit a bojovat s ní - to už tady taky bylo. V současné době je řada těch negativních jevů v ústraní, nemluví se o nich, panuje strach hlásit zneužívání, vydírání. Pokud se podaří prostituci, alespoň z části, vytáhnout z šedé zóny a za splnění jasných podmínek nabídnout omezení kriminality a pomoc, bude to dle mého názoru určitě lepší stav než je ten současný. V žádném případě se nejedná v prvé řadě o získání finančních prostředků do státního rozpočtu, ale omezení externalit. Zdanění drog je dle mého názoru zcela jiná oblast. Ale co takové zdanění pornoprůmyslu, které je zcela běžné...
Jiří Rusnok
Lukas
Dobrý den, počítá návrh s povinnými lékařskými prohlídkami a nějakými kvalifikačními požadavky (profesní růst, celoživotní vzdělávání, přezkušování...)
Dobrý den, s pravidelnými lékařskými prohlídkami počítáme. S ostatními požadavkami, které uvádíte, nikoliv.
Jiří Rusnok
Související