Asklepion

Majitel: MUDr. Roman Šmucler
Rok vzniku: 1996
Místo působení: Praha-Vinohrady, Nová Ves pod Pleší
Zaměření: stomatologie, plastika, všeobecné
Zajímavost: zaměření na bohatou ruskou klientelu
Obrat: 230,5 mil. Kč (2009)
Zisk: 3,7 mil. Kč (2009)

Soukromé kliniky v Česku slouží jako spojky na lékařské kapacity ve státních nemocnicích. Peníze totiž hrají v našem zdravotnictví - alespoň v tom nemocničním, tedy nikoli ambulantním - pro pacienty přece jen vedlejší roli.

Například v čekárnách kliniky Asklepion, která patří bývalému televiznímu moderátorovi Romanu Šmuclerovi, sice narazíte na řadu velmi dobře situovaných klientů, kupují si však převážně výkony estetické medicíny. "Lze si u nás sice nechat zrekonstruovat zuby za 400 tisíc korun, ale průměrná cena ošetření je jen 2200 korun," uvedl Šmucler.

Reforma u prezidenta

Více peněz do veřejného zdravotnictví by měla přinést reforma zdravotnictví, kterou před několika dny schválila Poslanecké sněmovna a nyní míří k podpisu na Hrad. Tato novela počítá s rozdělením zdravotní péče na základní a nadstandardní, za kterou by si lidé připláceli, a zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Opozice kvůli tomu hrozí stížností k Ústavnímu soudu.

Jedná se ale pouze o jednu třetinu reofrmního úsilí, další změny budou podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) následovat. Další fáze podle něj zahrnuje změny zdravotních pojišťoven, přeměnu fakultních nemocnic na univerzitní, zformování dlouhodobé péče i rušení akutních lůžek.


Jak kvalitní péči nabízejí soukromé kliniky? Dotkne se jich schválená reforma zdravotnictví? Přinese zavedení standardu a nadstandardu více peněz do veřejného zdravotního systému?

Ptali jste se Romana Šmuclera, majitele soukromé kliniky Asklepion. Na dotazy odpovídal ve čtvrtek 10. listopadu.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Libor Svoboda
Dobrý den, pokud by pan ministr Heger z jakýchkoli důvodů rezignoval na svůj post a premiér nabídl jeho křeslo vám, vzal byste to? Díky, L. Svoboda
Já myslím, že pan minister Heger dělá, co může a co mu dovolí vratká koalice. Určitě bych jeho spíše podpořil, aby mohl dělat větší změny, kdybych byl předsedou některé z koaličních stran. Na jeho místo se asi nikdo nehrne, není žádným tajemstvím, že tento post si strany přehazují jako "horký brambor". Kdyby bylo zle, určitě se budu snažit nějak pomoci ale kvůli tomu nemusím mít něčí funkci. Pomoci mohu i bez jakékoli funkce, když budou politici chtít.
šmucler
Pavel Hájek
pokud ano přidal byste lékařům a zdravotnickému personálu?
Pokud nyní dojde k tomu, že ubyde 6% lékařských míst a 6% se přidá lékařům. Asi bych byl pro to, aby to ubylo 10% míst a 10% zvyšení platu zbylým. Lékaře bych platil podle hospodářských výsledků zařízení, popřípadě podle publikací, práce atd. Přidávat všem stejně je cesta do pekel. Musíme diferencovat, jinak se z problémů nevymotáme.
šmucler
anonym
Dobrý den, je pravda, že se vaše klinika zaměřuje také na ruskou klientelu? Je to pravda? Proč jste se rozhodli váš byznys takto zaměřit a jsou v něčem ruští pacineti jiní od těch českých? Díky.
Ano, máme několik tisíc ruskojazyčných klientů ročně a ti utratí celkové v naší zemi mnoho set miliónů korun. Rusové si nás váží a jezdí sem bohatší a vzdělanější pacienti. Z Německa sem jezdí hlavně lidé, kteří chtějí ušetřit. Tedy léčit ruskymluvící je mnohem ale mnohem příjemnější. Mají svá specifika. Třeba nedůvěřují lékařům, v Rusku je hodně padělaných léků, lékaři nedrží tajemství, málo se někteří vzdělávají neboť neumí jazyky (to nemluvím o Moskvě, která je špičková), asi proto jezdí sem a jsme rádi.
šmucler
Vanda Kysilkova
Tyka se soukromych klinik take zavedeni standardu a nadstardu? Museji tedy soukrome kliniky poskytovat bezplatne zakladni peci stanovenou zakonem jako standard?
Soukromé kliniky pracující pro zdravotní pojišťovny, jako je třeba můj Institut onkologie a rehabilitace Na Pleši toto vše musejí. O nadstandard se snažíme, abychom ekonomicky a jinak obstáli. Snažíme se být levnější a přitom kvalitnější něž krajská zařízení a státní. nemáme dotace a vše platíme ze zisku, který musíme vytvářet. vedle nás jsou nemocnice v kterých mizí miliardy, je těžké vůbec udržet náš standard vedle stále nově budovaných veřejných nemocnic, kam jdou nyní opravdu veliké peníze. Přál bych si jich mít zlomek, to by se děly věci...
šmucler
michal
Věnujete se ještě praktické medicíně (operujete?), nebo jste spíš manařer, který řídí kliniku?
Tak ráno jsem byl na jednání, teď jsem 2 hodiny učil svoje anglické studenty, za chvíli mám pacienty, pak jednání a večer jedu učit do Ostravy... Z medicíny vypadnout nechci, je to nejkrásnější práce a žádné peníze to nevynahradí. Managerem jsem se stal z donucení, jiank by prostě spousta věcí nebyla.
šmucler
Tomáš Sadílek
Vážený pane Šmuclere, měl bych na vás jeden dotaz - či spíše jeden postřeh z praxe - navštěvuji jednu nejmenovanou soukromou kliniku, ale doktor mi na rovinu řekl, že pokud potřebovat nějaký závažnější zákrok (typu výměny kyčelního kloubu), tak by mi stejně raději doporučil státní nemocnici -co si to tom myslíte?
Co se týče výměny kloubů, tak takřka privátní nemocnice nejsou, je jich jen pár. Tam státní a krajské ortopedie úplně kralují a šel bych tam také. Myslím, že ale soukromníci by v nich péči mohli zlepšit, pokud se to dobře nastaví. Jsou ale obory, kde už veřejná služba skoro není, třeba stomatologie, 99% je privátní... Teď asi státu dojdou peníze , což si vyžádá velké změny, musíme to ale hlídat.
šmucler
Naďa K.
Dobrý den, představte si, že jsem pacinetka, která se přestěhovala do nového města a hledá praktického lékaře - zkuste mi říct tři důvody, proč bych měla jít do soukromé kliniky (třeba k vám) a nikoli k "obyčejnému" praktickému lékaři?
Takřka každý soukromý lékař je soukromý. Klinika je více lékařů. Obecně medicína funguje stejně jako průmysl. Důležité jsou zkušenosti a četnost výkonů. Máte ale pravdu, pokud bych se v Čechách přestěhoval, byl bych nešťastný, jak zjistit, který lékař je dobrý, je to zcela nepřehledné. Je potřeba v tom udělat systém. Buď ho udělá stát, jako to bylo u nás a je třeba v Anglii, anebo reklama po čase oddělí úspěšné od neúspěšných. Je ale docela děsivé, když jdete někam na operaci a nevíte, zda to umějí či ne...Věřte, že to ale nyní nevíme často ani v Praze a nevíme to ani my doktoři..
šmucler
anonym
Jaky je Vas nazor na zdravotnicke poplatky?
Tak on to byl začátek snahy vysvětlit lidem, že medicína se platí a něco stojí. V tom to splnilo svoji roli a někteří opravdu omezili zbytečné návštěvy. pak z toho politici udělali cirkus aniž jim došlo, že to za pár let, po volbách na ně padne. nakonec jsou asi i socialisté rádi, že jsou a přestali s tím dělat politiku. Jasné je, že je třeba jít dál, něco má být bez poplatku- málokdo simuluje rakovinu, že... Na straně druhé lázně a různé rehabilitace se asi budou muset více spolufinancovat, aby bylo na kriticky nutnou péči.
šmucler
Michal Kotrba
Můžete prosím zveřejnit, jaký je průměrný plat lékaře ve vaší klinice? (včetně bonusů a příplatků.) Druhý dotaz - jak se díváte na akci "Děkujeme, odcházíme"? Hrozí nyní, že se bude hromadný exodus českých zdravotníků opakovat?
My právě průměrný plat nemáme, my platíme podle schopností a zásluh a rozdíly jsou propastné, v násobcích. Tak je to správně. V nemocnicích "na pojiš'tovnu" jsme platili vždy nadstandartně i když je těžké držet krok s dotovanými nemocnicemi. Žádný exodus lékařů podle mě nebyl, kdyby jim pan ministr nepřidal, sami by sevrátili- kam by šli? Tak maximálně do privátní nemocnice, pokud by je tam vzali. Kdo chtěl být v Německu, tak tam dávno je. Být ministrem, tak přidám nemocicím a řeknu, ať si platí lékaře podle zásluh a nějakým i procentem z obratu (aby lékaře třeba "neobrali"), ale přidávat všem stejně je prostě šílené!!! To je řecká cesta.
šmucler
l.
Čo byste jmenoval ako nejviatší problém českého zdravotnictva?
Paradoxně to, že je na vysoké úrovni vzhledem k tomu, jak chudá jsme země. Lidé si zvykli, že je vše zadarmo a chtějí všechny "nové hračky", na to ale nemáme. A politici si nechtějí kvůli zdravotnictví pálit prsty, jak dopadl Julínek, že? A šlo o 30 Kč. Ono se to vyřeší jako v Británii, tam jednoho dne zubaři přestali na pojiš'tovnu pracovat a rychle se to nastavilo. Nemocnice přestaly poskytovat některou péči zadarmo a také to jde, ale politici čekají až se to stane a pak budou proti tomu protestovat. Včera jsem mluvil s jedním starostou, chápe, že by se měla v jeho městě zrušit nemocnice, nikdy by se tam nešel léčit, neb má blbou úroveň. Leč až se bude rušit ( a on si to osobně přeje) , bude protestovat a svolávat lidi na náměstí. Vítězství ve volbách má jisté i kdyby ukradl dva milióny. To je fakt těžké být ministrem zdravotnictví...
šmucler
Související