Zemědělci si podle něj za problémy s divokými prasaty (více o tématu zde) částečně mohou sami, protože dávají přednost pěstování kukuřice a řepky a navíc na rozsáhlých polích. Ty především divočákům poskytují nejen snadnou obživu, ale i úkryt.

Luděk Králíček odpovídal čtenářům Ekonomu v on-line rozhovoru, který proběhl v pátek 19. dubna:

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Pavel
Dobrý den pane Králíček, prosím vás, prozraďte mi, proč svalujete vinu na zemědělce. Způsoby hospodaření a rozlohy polností jsou již téměř 30 let zhruba stejné a spíše se zmenšují, ale problém přemnožených divočáků začíná být aktuální zhruba posledních 10 let, není to tudíž nic nového, jen už ten stav přesáhl všechny meze. Není to vše spíše tím, že myslivci jsou prostě neschopní a líní se situací něco udělat, poradit si? tzn střílet černou - především bachyně, zařídit si odbyt atd.. Nesouhlasím s přechodem na komerční model myslivectví, ale co jiného společnosti zbývá, když současná organizace je zcela neschopná a selhává.
Nesvaluji vinu na zemědělce. Zemědělec dělá co musí, tak aby dosáhl na dotace a aby se uživil. Co se týče lovu divočáků podívejte se na statistiku. Lovíme jich čím dál tím víc.
Luděk Králíček
Jan Strážný
Dobrý den pane Králíček, chtěl bych vědět, co byste poradil zemědělcům, co mají pěstovat místo kukuřice a řepky. Jakým způsobem mají doplnit osevní plány, aby dosáhli srovnatelných ekonomických výsledků a čím mají krmit dobytek, když né kukuřicí resp. kukuřičnou siláží. Děkuji, Jan Strážný (zemědělská a.s., 1400ha, 550ks dobytka)
Pěstujte dál kukuřici i řepku, ale v pásech aby pole byla přehledná a divočáci nebyli v klídku, jako teď v těch lánech.
Luděk Králíček
Zdeněk
Nabízí se představa, že ve chvíli kdy by po novele byla větší část pravomocí a legitimity rozhodovat o zvěři na soukromých pozemcích připadla majitelům, jsou současní myslivci vůči případným podnikatelům v oblasti lovu ve výhodě z několika důvodů a nic jim nebrání se s novou rolí se ctí vypořádat. Lov je jejich koníčkem, nějak už jsou organizovaní, vybavení, mají nějaké tradice atd. Proč prostě nepokračovat v tradicích a navázat na ně v normalizovaném legislativní prostředí. Zkrátka nevychází jejich odpor z toho že by v důsledku zákonů museli jednat v souladu s majiteli pozemků, nikoli je ignorovat jak to mnohde dělali dosud? Nepřineslo by to lepší vstahy, pokud by se museli naučit spolu vycházet? Není odpor mnoha myslivců dán tím že v oblasti své působnosti si mezilidské vstahy s majiteli pozemků již nevratně poškodili a nedovedou s nimi již v nové pozici schopni vycházet? Může se nám to nelíbit ale v poli kulturní plodiny nemá divoké zvíře co dělat, pokud škodí a majitel jej tam nechce. S ohledem na množství lesů vyhynutí divoké zvěře hrozí těžko. Jenom holt si to budou muset majitelé pohlídat, aby jim zvěř neutíkala na cizí pozemky.
Majitelé prostřednictvím honebního společenstva nebo sami - dle výměry, schvalují plány lovu. Mezilidské vztahy jsou někdy dobré jindy špatné. To neovlivním
Luděk Králíček
člen ČMMJ
Jaká je představa ČMMJ o novelizaci zákona o myslivosti? Máte připraven SVŮJ návrh na případnou novelu? Jak je možné, že ačkoliv ČMMJ počtem členů řádově převyšuje ASZ, tak komunikačně je naprosto v defenzívě - až na jednu narychlo napsanou petici, ze které laik nevyčte naprosto nic.
Vlastní novelu nemáme, ale víme co v zákoně chceme změnit. Například zrušení normovaných stavů, lov nepůvodních druhů zvěře jen mysliveckou stráží atd.
Luděk Králíček
Vladimír Němec
Jakým aktivním přístupem během posledních 10 let CMMJ přispěla ke zlepšení vztahů mezi zemědělci a mysliveckou veřejností? Nestala se z CMMJ politická organizace (levicově zaměřená) jejíž činnost je obestřena rouškou tajemství?
Já osobně jsem spíše pravicově orientován. S výjimkou SZ komunikujeme se všemi politiskými stranami. Spolupracujeme s Agrární komorou zcela bezproblémově.
Luděk Králíček
Josef Stehlík
Jaké období myslivosti považujete v naší novodobé historii z Vašeho pohledu za nepřínosnější?
Co se týče koroptve, bylo pro ni nejlepším obdobím doba meziválečná. Zajíců zase bylo nejvíc v 70. letech. Zajímavá je také doba baroka.
Luděk Králíček
Jirka
Proč proboha ty divočáky a vysokou přikrmuje? Je jí zbytečně moc, ale vám to asi vyhovuje, protože aspoň máte na co střílet. Můžete mi vyčíslit, kolik všichni dohromady za postřílená prasata za rok vyinkasujete?
Přikrmování ukládá zákon o myslivosti. Kg zvěřiny cca 25-35 Kč. Průměrné prase 45 kg. Nejvíc 143 000 / rok 2011. Počítejte. Jedno prase deset vycházek. Čas, benzín, výstroj. Nula od nuly pojde.
Luděk Králíček
Jana Málková
Prasat je mnoho a nikdo nepochybuje, že se jejich stav musí snížit. Ochránci zvířat ale správně poukazují, že tu hrozí masakr. Není možné je zredukovat nějak jinak, než že je s těmi nově povolenými dalekohledy na noční vidění postřílíte?
Například antikoncepce je přenosná do celého ekosystému. Dostala by se pak i do velkých šelem. Dokud budou pole svojí rozlohou taková jaká jsou, nikdy se nepodaří divočáky zredukovat na únosnou hranici. Já noční vidění nepoužívám, ale podporuji. Jde také o bezpečnost.
Luděk Králíček
F. Dolanský
Myslivci si v minulých desetiletích a hlavně za komunismu zvykli na to, že si mohou všechno dovolit. I pan Schwarzenberg o tom mluvil. Nemyslíte že je na čase, aby vás už někdo vystřídal? Máte užitek ze zvěře, která žije na majetku, který není váš. Jednou jsem šel na houby a myslivci mě ani nechtěli pustit do lesa, protože si tam zrovna vyrazili lovit.
Pan Schwarzenberg je také myslivec. Jeho předek byl naším předsedou. Majetek, na kterém myslivecky hospodaříme je buď náš nebo ho máme pronajatý. Co se týče toho, že Vás nechtěli pustit do lesa kde probíha společný lov, snad pochopíte, že se jim jednalo o ochranu Vašeho zdraví.
Luděk Králíček
Kaňour
Říkáte, že se každý má o svůj majetek postarat sám. Když mi tedy kanec vtrhne na zahradu, můžu ho zabít? Jaký je v té chvíli rozdíl mezi ním a například krtkem, který mi podrývá záhony? A čí bude kančí maso?
Lov na nehonebním pozemku upravuje zákon. Povoluje to orgán státní správy myslivosti na obci s rozšířenou působností (ne policisté jak tvrdí mluvčí MZe). Vlastníte-li lovecký lístek a jste uživatelem sousední honitby, může i Vás pověřit odlovem. Kančí maso pak bude vaše.
Luděk Králíček
Jarek
Kdy už bude konečně divočáků méně? Po tom, co jsem si přečetl, se skoro bojím chodit do lesa.
Nejsem věštec. Divočáci se víc bojí Vás než Vy jich.
Luděk Králíček
Jarek
A ještě jedna otázka, jak se mám při setkání s takovým divočákem zachovat, aby mě - v tom lepším případě - neprohnal kolem stromu?
Stačí, když se svou partnerkou povedete rozhovor na nějaké zajímavé téma. Lidského hlasu se opravdu bojí.
Luděk Králíček
Jana Břežanová
Pane Králíčku, kolik divočáků může zastřelit za rok jeden myslivec? Myslíte, že je to hodně, nebo málo?
specialista i 30-40. Běžný myslivec 1 - 2. To je málo. Držitelů loveckých zbraní je cca 130 000, kdyby každý ulovil 3 máme po problémech.
Luděk Králíček
Jarek
Děkuji za odpověď. Co když ale narazím na divočáka, který se našeho hlasu nelekne a který po nás vystartuje? Jaká je nejlepší záchrana před takovým zvířetem?
Útěk. Poraněnému zvířeti utečete. Bachyně zase neodběhne daleko od selat. Jiné prase na Vás nezaútočí.
Luděk Králíček
Pavlína Janková
Pane Králíčku, jedna věc mi vždycky vrtala hlavou. Jak jde dohromady láska k přírodě a zabíjení zvířat? Lidskou populaci přece taky nikdo neredukuje.
Dobrý den. Začnu od konce. Lidskou populaci redukují např. choroby nebo antikoncepce. Jak jde dohromady lov a láska k přírodě pochopí jen ti, kteří loví. Je to nepřenosná zkušenost.
Luděk Králíček
Petr
Pan Schwarzenberg střílí na svých pozemcích. A to je to, co chce ASZ dostat do zákona o myslivosti. Divočáci a srnčí mi působí značné škody a to mám půdní bloky 3-5 ha. Zdají se vám nepřiměřeně velké? Bez oplocenky u nás nelze vypěstovat les. Neměli byste ty oplocenky hradit?
Vypěstovat les bez oplocenky jde docela snadno. Přijeďte na návštěvu honitby kterou spravuji a ukážu Vám to. Co chce ASZ dostat do zákona nevím.
Luděk Králíček
Jirka
Dobrý den, nemyslíte si, že za současným napjatým stavem mezi vlastníky a myslivci stojí především arogantní přístup některých myslivců. Mám s několika myslivci dost negativních zkušeností, protože nemají ani tolik slušnosti, aby se zeptali, zda si na mém pozemku mohou postavit např. myslivecké zařízení. Když se podíváte po ČR, tak největší sváry a problémy jsou v místech, kde myslivci nekomunikují s vlastníky a dělají si na pozemcích vlastníků co chtějí.
Někde je komunikace opravdu špatná, to máte pravdu. Jinde je zase dobrá. Jestli Vám postavili na Vašem pozemku myslivecké zařízení bez Vašeho vědomí a Vám to vadí, obraťte se na orgán státní správy myslivosti. Ten zahájí správní řízení a nařídí jim ho odstranit.
Luděk Králíček
Kaňour
Já žádný lovecký lístek nemám. Ptám se na to, jestli i tak toho kance můžu na své zahradě zabít a ochránit tak vlastní majetek? To mám v té chvíli běžet nejdřív někam na úřad?
Každý jiný způsob je nelegální. Snd by jste mohl argumentovat nutnou obranou.
Luděk Králíček
Jan Řezník
Pan Stehlík tvrdí, že když se nové předpisy zablokují, nastoupí proti myslivcům soudy a exekuce. Vidíte to také tak?
To už dávno funguje. Exekuce majetku mysliveckých sdružení např. chat. Uzná-li soud škodu musí se na to myslivci složit. Neexistuje ale jediný případ, že by se exekuce vztahovala na honební spolek vlastníků.
Luděk Králíček
Milošek
Myslíte si, že vám myslivcům skutečně nakonec pomůže prezident Zeman? Kvůli Palasovi?
Ne.
Luděk Králíček
Související