Protikorupční policie v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu zadržela lobbistu Marka Dalíka. Obvinila ho z pokusu o podvod, řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka je zatím jediným zadrženým v tomto případu, hrozí mu až desetileté vězení.

K dalším podrobnostem případu se Bradáčová odmítla vyjádřit. Podle serveru Aktuálně.cz se prý lobbista dopustil trestného činu tím, že za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když věděl, že to nemůže splnit. Podle Aktuálně.cz policisté Dalíka zadrželi v neděli večer kvůli tomu, že minulý týden dostali od zahraničních kolegů překlad výpovědi, podle níž si o obří úplatek skutečně řekl. Navíc se prý chystal brzy odletět do zahraničí, uvedl to například Týden.cz.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.


Tomáš Sokol, který působí jako odborný asistent na Vysoké škole CEVRO InstitutČím chce Marek Dalík dokázat svou nevinu? Řekl si při vyjednávání armádních zakázek o úplatek?

Ptali jste se Tomáše Sokola, advokáta z Advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák. Sokol působí od akademického roku 2011/2012 také jako odborný asistent na Vysoké škole CEVRO Institut, kde vyučuje například předmět Trestněprávní aspekty činnosti veřejné správy.

Odpovídal ve středu 17. října od 9 do 10 hodin.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
anonym
Vám volal z vazební věznice přímo Marek Dalík, abyste ho zastupoval a hájil, nebo někdo jiný? Jak dlouho jste jeho nabídku zvažoval?
Z vazební věznice už zadržený, respektive obviněný, telefonovat nemůže, ale pan Marek Dalík tam také nebyl. Nebyl totiž ve vazbě. Tím, kdo mi volal, byla policie
Sokol
B. Dědek
Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: Co je pro vás hlavní motivací, že zastupujete tolik známých lidí, často z pomezí politiky a byznysu? Je to snaha zviditelnit se na těchto případech, což vám sekundárně přináší další zakázky? Děkuji, B. Dědek.
Nemám žádnou motivaci k zastupování „známých“. A také je nijak „nelovím“. Přicházejí sami a je to jen zlomek klientely, ale pochopitelně, jsou víc vidět.
Sokol
Václav
Rozumím tomu, že každý má právo na obhajobu, i ten největší gauner. Chtěl jsem se však zeptat, jak se s tím osobně vyrovnáváte uvnitř svého svědomí, když obhajujete tyto "vysávače státu", kteří škodí celé společnosti? Máte s tím uvnitř problém, nebo jste za peníze ochotem obhajovat kohokoliv? Kde je Vaše hranice, koho by jste již neobhajoval? Děkuji za odpověď. Václav
Vyrovnávám se s tím asi jako se jako kdokoliv jiný vyrovnává s tím, co podle zákona dělat má a dělá, případně i s tím, že to dělá dobře. Jsem na to hrdý. Advokát a jeho pravomoci v rámci trestního řízení jsou také výsledkem historických zkušeností a jednou z jeho zásadních úloh je, upozorňovat na všechny nedostatky trestního řízení, případně na všechny pochybnosti, které existují o vině toho, kdo je stíhán. Tuto povinnost advokátovi ukládají hned dva zákony, zákon o advokacii a trestní řád. Je povinen tak činit s maximálním úsilím a s vynaložením všech zákonných prostředků. Pokud soud v důsledku jeho činnosti obviněného zprostí, pak byl naplněn záměr zákonodárce, advokát byl úspěšný a slušnými lidmi je chválen. Zachránil nevinného od žaláře. Pokud z hlediska soudu nejsou pochybnosti dostatečné, je obžalovaný odsouzen, což ale neznamená, že by advokát nepracoval dobře. Obhajuji obviněné a rozhodně je dopředu nesoudím, tedy neuvažuji o nich jako o gaunerech nebo vysavačích státu. Má zákonná povinnost je udělat pro ně maximum. Nerozumím tomu, proč některé lid pohoršuje, že došlo ke zproštění, jen proto, že oni sami, bez jakékoliv znalosti podstaty věci už obviněného dopředu odsoudili. Uznávám ale, že to je národní tradice, už Masaryk o tom poměrně pěkně píše. To, že to ale rozčiluje týpky, jejichž předkové měli vystátý důlek na šibeničním vršku, aby nepřišli o žádnou popravu, mne velmi těší. Je to doklad toho, že to dělám dobře.
Sokol
Socka
Dobrý den, za komunistů jsem si Vás vážil, brzy po Vašem nástupu do ministerského křesla jsem radikálně změnil názor, zajímalo by mě, co byl pro Vás impulz změny, či jestli si ji vůbec uvědomujete...
Na tuto otázku nelze odpovědět, nemá pro mne zadání. Uvádíte, že 1) Za komunistů jste si mne vážil. 2) Po nástupu na ministerstvo jste radikálně změnil názor. 3) Zajímá Vás, co byl pro mne impuls změny, či jestli si jí vůbec neuvědomuji. Faktickou změnu v názorech deklarujete u sebe ale neuvádíte proč. Z toho důvodu není odpověď možná.
Sokol
M. Hrubý
Dobrý den pane Dr., jsou-li Vaší profesní doménou trestněprávní aspekty veřejné správy, - jistě pro vás není obtížné vysvětlit vazbu / dělbu vyhrazených pravomocí k odpovědnosti jednotlivých zastupitelů při rozhodování v samosprávách. Ústava ČR dává rozhodovací pravomoc v samostatné působnosti samospráv obcí ČR pouze orgánům přímo voleným, tj. Zastupitelstvům. Přesto komunální zákony některé pravomoci udělují i nepřímo voleným Radám obcí. A tyto si ještě navíc osobují rozhodování v těch záležitostech obcí, které nejsou explicitně určeny zastupitelstvům v unikátních situacích - KDY SI ZASTUPITELÉ ROZHODNUTÍ NEVYHRADILI, PARADOXDNĚ PROTO,ŽE SE O ROZHODNUTÍCH RAD VŮBEC NEDOZVĚDĚLI...! Nejsou rozhodnutí Rad v pravomocích tzv. zbytkových protiprávní, či obcházením platných zákonů i Ústavy ČR ??? Děkuji za Váš právní názor, i jako člen Kontrolního výboru MČ Prahy. M. Hrubý Zs. z MČ Prahy Čakovic
Dobrý den, To je dost složité, navíc jde o několik institutů. 1) Pravomoci zastupitelů 2) Pravomoci zastupitelstva 3) Pravomoci rady obce 3) Odpovědnost zastupitelů za výkon jejich činnosti. Musím se ale omluvit, komplexní odpověď by přesahovala časový prostor tohoto rozhovoru.
Sokol
Marek K.
Na Cevro Institutu vyučujete občanské a trestní právo – čím jsou tyto obory zajímavé? Prosím poraďte, kam se do budoucna orientovat, nemůžu se rozhodnout.
Dobrý den, V zimním semestru přednáším Vybrané asekty smluvního práva a dva souběžné kurzy nového předmětu e-government, v letní asi budu opět přednášet trestněprávní aspekty veřejné správy. Jsem praktik, to znamená, že na jedné straně neumím jít do takové hloubky právní teorie jako kolegové, kteří jsou pedagogy na plný úvazek a k tomu také předmět není. Zaměřuji se základy teorie, například smluvní a na praktickou aplikaci, tedy na problémy které se v praxi vyskytují, jejich prevenci a případné řešení. Lidsky řečeno, na co si třeba dát pozor při uzavírání smluv, atd. Kam se máte orientovat jen na základě Vašeho dotazu nedokážu. Ale pokud jde o CEVRO, podívejte se na webové stránky, případně škole napište dotaz na to, co Vás zajímá a zvažujte, jestli Vás informace "osloví".
Sokol
Jana K.
Jak jde časově dohromady být jedním z nejlepších právníků a učit na vysoké škole Cevro Institut?
Dobrý den, učit na CEVRO a pracovat jako advokát jednoduché není, ale dá se to zvládnout. Dělá to tak i spousta jiných, výhoda je, že příprava, která je nejdůležitější, včetně power pointů se dá dělat kdykoliv. Míněno zejména v noci nebo v neděli.
Sokol
anonym
proč jste se rozhodl zastupovat Dalíka?
Dobrý den, spíš by byla otázka, proč ne. Má-li někdo právní problém, potřebuje advokáta a od toho tady jsme.
Sokol
Katty
Jak se vám daří zkloubit profesní život s tím učitelským? Díky a přeji vše nej.
Viz výše. Učitelský život je součástí toho profesionálního, ne něco navíc. Třeba při přípravě na výuku si opakuji materii, k níž bych se v praktickém životě vůbec nedoistal.
Sokol
T. Kopička
Dobrý den, měl bych jediný dotaz - věříte v nevinu pana Dalíka? (Vím, že to není vaše práce, nýbrž hájit klienta postupovat podle zákona, ale přesto jistě nějaký pocit máte...) Děkuji za upřímnou odpověď.
No, obecně, advokát, který by veřejně vytroubil, že nevěří v nevinu klienta je zralý na vyškrtnutí z komory. Konkrétní moc být nemohu, jsem vázán mlčenlivostí, ale v nevinu věřím a mám k tomu k tomu řadu racionálních důvodů.
Sokol
Holík
Jak jste vy z pozice jednoho z předních českých advokátů hodnotil odvolání pana ministra Pospíšila? Věříte, že pravým a jediným důvodem bylo jeho pracovní pochybení, nebo to bylo především politické a mocenské gesto ze strany pana premiéra?
S panem ministrem, pokud na to přišlo, jsem měl dobrou komunikaci. Což samozřejmě není podstané, jen aby byla zřejmá moje základní pozice. Jenže politika je prostě taková, nevím, zda důvody pro odvolání byly ty deklarované, nebo nějaké jiné, případně mix obojího. A protože mi to nikdo nemusí vysvětlovat, vzal jsem to jako fakt na vědomí jako spustu věcí, do kterých nevidím a tak je nekomentuji.
Sokol
Lenka
Pane Sokol, nevnímáte všechny vaše "známé případy", všechny ty mediálně hodně propírané kauzy, že se jejich negativní postoj a kritika veřejnosti vůči těmto osobnostem (Dalík, Barták aj.) zpětně přenášejí na tuto osobnost a budete kvůli nim vnímám jako právník v šedé zóně?
Dobrý den, podívejte se na letmý popis mých činností na naší webové stránce www.akbsn.eu. Mně to jako šedá zóna fakt nepřipadá. A vůbec nechápu, proč něco, co je nejen mojí prací, ale i zákonnou povinností a nadto i nezbytností trestního řízení mělo mít nějaké vedlejší efekty ve vnímání lidí. Tedy pardon, ve vnímání těch chytrých. A o ostatní nejde.
Sokol
mik
1. Jakou mají podle vás právníci pověst v ČR? A dovolte abych vám připomněl třeba jejich spolupráci s DPP Praha nebo předražené zakázky pro Lesy ČR, s.p. 2. Snažíte se vy osobně nějak zlepšit jméno vaší profese?
Dobrý den AD 1)O předražených zakázkách nic nevím, to není náš job. Míníte-li zkratkou DPP Dopravní podnik hl.m.Prahy, pak mohu-li soudit, zastupovali jsme jej k jeho největší spokojenostia kterou ovšem nesdíleli černí pasažéři a jejich mediální kamarádi. Tedy pokud se to nebylo totéž. Hovořit o nějaké pověsti "právníků" obecně nejde. Je jich mnoho a různě angažovaných. třeba zpěvák Ledecký je taky právník, ale o toho asi nejde. 2) Samozřejmě. Především tím, že to co dělám se snažím dělat co nejlépe. Taky si snad na mne moc klientů nestěžuje.
Sokol
Klára M.
Ráda bych získala vysokoškolský titul, ale už nepatřím mezi nejmladší. Navíc chodím každý den do práce, takže nemám příliš času na studium. Má pro mě CEVRO Institut nějaké řešení?
Dobrý den, určitě. Sám přednáším "dálkařům" a namnoze mají lepší výsledky než denní studenti. Asi prot, že vědí oč jde a mají větší motivaci včetně zlepšení pracovní pozice. Blíže ale zkuste http://www.cevroinstitut.cz/
Sokol
STR8C
Muzete potvrdit, ze pan Dalik je jeste porad v Cesku? Kdy jste se s nim naposledy bavil? Jak bude dalsi postup jeho rizeni?
Nehodlám a nemohu nic potvazovat či vyvracet. Krom poviné mlčenlivosti jde o to, že žádný klient není povinen mi hlásit svoji pozici. V řízení budou probíhta výslechy, podle obsahu spisu soudě, zčásti v zahraničí.
Sokol
anonym
Nepřemýšlel jste o tom, že byste sepsal otevřené paměti? Jistě jste toho v praxi zažil a vyslechl už hodně...
Nepomýšlel.Jednak průběžně zapomínám, protože spousta toho, co pro jiné je či byla senzace je z mého pohledu banalita. A hlavně, povinnou mlčenlivost mám do smrti. A rozhodně ji nehodlám porušit.
Sokol
Milan
Dobré ráno pane Sokole, co bylo impulsem pro Vaše rozhodnutí působit v akademickém prostředí, to je CEVRO Institut tak dobrá škola?
Impulsem mi byla nabídka ze strany CEVRA. S hodnocením CEVRA musím být opatrný, když už tam působím, ale pokud jsem mohl soudit, připadá mi na úrovni jak personálem (přednášejícími) tak zázemím i studenstvem.
Sokol
Mr. Karel
Dobrý den, můj dotaz: Jak obecně hdonotíte postup policie, která už nejde po korupci jako trestném činu, ale snaží se obvinění postavit na jiném trestném činu - viz podvod u pana Dalíka nebo paní Parkanovou z porušování pravomocí při správě cizího majetku, pokud správě tuším, to mi přijde docela chytré. Co si o tom myslíte vy?
Policie kvalifikuje takový skutek, jaký se ji na základě stávajících důkazů jeví. Není to nijak speciálně chytré ani hloupé, je to prostě to, co zákon žádá. Je jinou věcí, zda důkazy hodnotí adekvátně, což je věcí dalšího řízení.
Sokol
anonym
je pravda, že byl dalík obviněný z podvodu, že si měl říct o 500 mil. za dojednání zakázky na pandury - a teď teda bude na něm, aby dokázal, že toto neudělal a že k tomu ani neměl pravomoci nebo schopnosti?
Dobrý den, k panu Dalíkovi se jako ke klientovi vyjadřovat nemohu, je to klient a jsem vázán mlčenlivostí. Ale obecně platí, že obvinění musí prokazovat policie a u soudu státní zástupce.
Sokol
Marek Prchal
Pane Sokole, jak obecně hodnotíte praxi některých politiků či vlád, za jejichž působení bylo normální, aby se lobbista bez oficiální vládní funkce účastnil dojednávání armádní zakázky za X miliard Kč. To je přeci nehorázné a jasně to ukazuje na zkaženost celého systému!!!
Nevím so mají politici společného s Vámi tvrzeným dějem, totiž že někdo něco požaduje.Ale pokud myslíte demokracii jako onen zkažený systém, tak s Vámi nesouhlasím. I kdybyste měl v dané věci pravdu, systém je něco propastně jiného než čin jednoho člověka.
Sokol
Mirka
Na Cevro Intitutu učíte Smluvní právo. Jste tvrdý učitel?
Dobrý den, to nedokážu posoudit. Ale u zkoušek všichni neprocházejí.
Sokol
Aleš O.
Dobré dopoledne, pane Sokole, když zavzpomínáte na svoje studium, líbilo by se Vám více studovat až teď a proč? Díky za odpoved.
Dobrý den, člověk v čase cestovat nemůže ale určitě dnes mají studenti větší možnosti a neotravují je komouši.
Sokol
Jana Kročáková
Přemýšlím, jakou vysokou školu si příští rok vyberu. Uvažuji o podání přihlášky na VŠE a na Cevro Institut. Jaké jsou vaše přednosti oproti státním školám?
Dobrý den, nedokážu Vám poradit, pokud neznám Vaše zájmy a prference, případně Vaše schopnosti. Podívejte se na http://www.cevroinstitut.cz/, co škola nabízí, případně se obraťe s osobním dotazem. Záleží samozřejmě na tom, co chcete v budoucnu dělat.
Sokol
Mudr.
1 - Vnímáte korupci jako opravdu závažný problém v ČR? Není to především konstrukt mediální reality? 2 - Jak se díváte na návrh zřídit speciální protikorupční "jednotku" na státním zastupitelství? Pomohlo by to dané věci? Děkuji.
Dobrý den, korupce nepochybně problém je ale samozřejmě problém je i to, co z toho dělají media. Trochu to připomíná hysterii okolo ptačí chřipky a jiné podobné hysterie. Mám řadu důvodů se domnívat, že protikorupční "jednotka" na SZ nepřinese žádný převratný efekt. Korupce je trestná činnost, u níž jde především o obstarání dostatečných důkazů a to buď policisté umí nebo neumí.
Sokol
Kytička
Dobrý den, proč neučíte na nějaké státní VŠ? Jsou v tom peníze, že jste šel raději na soukromou?
Dobrý den, nabídli mi možnost na CEVRO a já ji přijal. Z mého pohledu bude výuka vždycky tak trochu nevýdělečnou činností , dělám ji spíš pro radost. Kolik platí jinde jsem se tudíž nezajímal.
Sokol
Lenka M.
Dobrý den, vystudovala jsem bakalářské studium na vysoké škole UJAK a chtěla bych dále pokračovat ve studiu. Myslíte, že CEVRO má lepší kvalitu výuky? Děkuji.
Dobrý den, nejsem sice oficiální představitel CEVRO, ale i tak by bylo nekorektní se vyjadřovat k jinému soutěžiteli.
Sokol
Kamila Hašková
Co vám dývá pedagogická činnost?
Dobrý den, -příjemný pocit -další znalosti
Sokol
Jirka
Kolik je vaše hodinová sazba jako právníka?
Dobrý den, různá podle povahy a složitosti věci.
Sokol
david
Dobrý den, uvědomujete si, že jste u části veřejnosti vnímaný jako dobře placený advokát českých korupčníků? Ty lidi vám nikdo nenutí, berete je dobrovolně. Proč? To že se občas objevujete v případech, kde je veřejnost na straně vašich klientů, na tom moc nemění.
Dobrý den, viz k tomu výše. Dělá svoji práci přesně tak, jak to společnost žádá. Pokud je něco špatně, stačí zrušit advokáty jako právní institut.
Sokol
Simona
Dobrý den. Chci se zeptat, jestli si myslíte, že kvalita výuky vysokých soukromých škol je na lepší úrovni, než kvalita výuky škol státních?
Dobrý den, viz výše, nechci provnávat ale vnímám, že CEVRO se snaží o maximální kvalitu.
Sokol
Dáša
Zajímám se o kybernetickou bezpečnost, která má podle mě do budoucna velký potenciál. Věnuje se nějaký obor na Cevro Institutu této problematice?
Dobrý den, zcela jistě. Kromě nedávné konference na dané téma přednáším předmět e-government kde to pochopitelně bude významné téma.
Sokol
Jakub Mehov
Jste profesional a je pochopitelne ze mate zajem vydelavat penize. V udrzitelne spolecnosti je nicmene nutne aby snaha vydelavat penize byla podrizena nejakym zakladnim moralnim hodnotam, jinak spolecnost desintegruje jak muzeme v primem prenosu sledovat v CR. Uvedomujete si tento fakt, i.e. to ze vydelavani penez ma sve hranice, kdyz prebirate obhajobu lidi jako je Dalik pripadne kdyz realisujete zakazky na vymahani TV poplatku, kde zcela evidentne zneuzivate spatnych nebo ucelove napsanych zakonech (potvrzeni nalezy Ustavniho soudu?
Dobrý den, vydělávání peněz je v právním státě podřízeno zákonu a ten jak známo je "minimum morálky". Tedy reprezentuje základní morální principy. Desintegraci společnosti nevnímám, jen turbulence, které provázejí společnost od té doby, co v se v ní původní tlupa změnila. Obhajoba je realizací jednoho z nevyšších morálních principů, práva na spravedlivý proces. Bez obhajoby by ani žádný proces nebyl, jen lynč. Kdokoliv je primárně nevinný a odmítnutí jeho obhajoby by bylo nejen nezákonné ale i nemorální. A ve větším rozsahu by to společnost skutečně mohlo dezintegrovat, protže by přišla o justici jako elemetární mechanismus. O TV popkatcích nic nevím. Zato vím, že na zneužívání účelově napsaných zákonů se zhusta vymlouvají majetkoví delikvrnti, kteří nechtějí platit to co mají.
Sokol
Související