Snad žádná významnější vojenská zakázka v Česku neproběhla bez toho, aby po ní nezůstala pachuť korupce. Klasickým příkladem se stal tendr na nadzvukové stíhačky z přelomu tisíciletí, který za uplacený označili vyšetřovatelé v Praze i v zahraničí.

Nečasova vláda má nyní jedinečnou příležitost ukázat, zda se z přešlapů svých předchůdkyň poučila. Ještě letos chce vypsat mnohamiliardovou soutěž, která má rozhodnout o tom, jaké letouny bude Česko používat po roce 2014, kdy vyprší pronájem švédských Gripenů.

Premiér Petr Nečas se už v Hospodářských novinách nechal slyšel, že dokud nedorazí do Prahy všechny informace o uplácení při původním tendru, nemá do budoucna Gripen šanci. »Velmi těžko si dovedu představit situaci, kdy vrcholný státní úřad spojenecké země konstatuje, že se domnívá, že došlo ke korupci při prodeji zbraňového systému, a my se zatváříme jakoby nic a ten zbrojní systém od týchž dodavatelů budeme provozovat znovu,« pronesl premiér.

O to víc tím mohou vzrůst šance dalších perspektivních zájemců, ať už jde o francouzský Dassault Aviation, americký Lockheed Martin, nebo konsorcium Eurofighter.


 Budou nákup stíhaček opět doprovázet úplatky? Jak chce ministerstvo obrany předcházet podezřelým zakázkám?

Ptali jste se Jaroslava Štefce, zástupce ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal v pátek 24. června.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Tomáš Veselý
Dobrý den, jaká je průměrná suma/objem ročních nákupů zbraní a veškeré vojenské techniky pro českou armádu? Máte údaje, jak jsme na tom v porovnání s okolními zeměmi? Díky. TV
Jiří Kopta
Byly při výběru Gripenů porušeny některé vnitrostátní předpisy? Proč k tomu dochází? Kdo má tuto situaci kontrolovat?
michal
Potřebuje Česko vůbec vlastní letku stíhacích letounů? Nevystačí příslib ochrany od NATO?
Dobrý den, určitě potřebuje, minimálně pro účely tzv. Air policingu, což je spíše ochrana letadel ve vzduchu (letadla bez spojení apod.). Česká republika, jako významná křižovatka evropských leteckých cest je významným zajišťovatelem této služby.
Jaroslav Štefec
jirka
Jsou již označeni a obviněni viníci v oblasti zmanipulovaných zakázek v AČR a MO a dozvíme se někdy jména těchto firem a osob ?Týká se např.údržby letišť a budov AČR a MO
Na základě auditů a prověrek zakázek, které byly provedeny na pokyn MO A. Vondry, již v současné době probíhá poměrně rozsáhlé šetření PČR ve věcech konkrétních zjištění, jak v oblasti nákupu zbraní, tak v oblasti hospodaření s nemovitým majetkem. Některé informace o výsledcích šetření již proběhly médii.
Jaroslav Štefec
Jakub Hlávka
Dobrý den, uvědomuji si, že jako alianční partneři máme závazek podílet se na zajištění společné bezpečnosti států NATO, přesto bych se rád zeptal, zda-li akvizice Ministerstva obrany ČR v oblasti bojové techniky jsou našimi partnery vnímány vážně (například letecké operace v Libyi se účastní 1/3 Spojenců, patří vůbec naše jednotky mezi akceschopné v takovém prostředí?). Neměly by se akvizice soustředit do oblastí, ve kterých můžeme NATO obohatit o "přidanou hodnotu", například do systému chemických a biologických, či například do radarových zařízení apod.? Můj druhý dotaz souvisí se samotným průběhem akvizic. Jak srovnatelný je průběh akvizic v oblasti obrany (tedy velmi citlivé oblasti národní bezpečnosti, veřejnosti ne velmi přístupné) v ČR s postupy ve vyspělých západních demokraciích? Rád bych Vás poprosil o konkrétní příklady toho, v čem se v akvizicích od (nejen) Aliančních partnerů lišíme (+ jaké to skýtá výhody a nevýhody) a v čem již byly postupy Spojenců v oblasti akvizic harmonizovány. Děkuji.
Dobrý den, před pár hodinami jsem panu ministrovi předkládal materiál o délce 36ti stran, který v podstatě obsahuje odpovědi na Vaše dotazy. V prostoru, který mám k dispozici Vám nejsem schopen plně odpovědět. Jako partneři Aliance musíme být schopni nejen přispívat v oblastech, ve kterých jsme "dobří" (vojenští chemici), ale musíme být schopni bránit i vlastní území včetně jeho administrativního centra. Tuto odopovědnost z nás nikdo nesejme, ani ji za nás nikdo nemůže plnit. V tomto smyslu akceschopní jsme a jsme schopni se zúčastnit i zahraničních akcí Aliance. K Vaší druhé otázce - akviziční systém resortu obrany ČR se stále vyvíjí. Zatímco naši partneři mají za sebou desítky let fungování akvizičních systémů v tržním prostředí, ČR je z tohoto pohledu "na počátku". Snažíme se vymanit z vlivu prostředníků a vytvořit si vlastní plně funkční systém řízení obranných projektů a definování toho, co vlastně AČR potřebuje k zajištění obranyschopnosti ČR v měnícím se mezinárodním prostředí.
Jaroslav Štefec
seržant
Dobrý den, proč právě armádní zakázky patří mezi ty nejzkorumpovanější? Je pravda, že se přes ně financují politické strany?
karel
Dobry den, potrebujeme dnes 107 Panduru, kdyz v Afghanistanu jezdi pouze 4? Neuvazujete, ze byste cast prodali?
Pandury slouží nejen pro nasazení v zahraničních misích, ale především pro zajištění obrany České republiky. Jejich nákup, jakkoliv medializovaný a diskutovaný, je nezbytný z pohledu modernizace techniky AČR. O jejich prodeji v současné době neuvažujeme.
Jaroslav Štefec
džun
Dobrý den, co si myslíte o kvalitách pušky CZ 805? Děkuji za odpověď.
Útočná puška CZ 805 je bezesporu kvalitní zbraň s velkým vývojovým potenciálem, kompatibilní se zbraněmi Aliance. Domnívám se, že naši vojáci dostávají do rukou velmi dobrý český výrobek, o to více si ho považujeme.
Jaroslav Štefec
Pepcik
Dobrý den, existuje nějaký odhad % předražení zakázek (tj. kolik bychom bez korupce mohli ušetřit)? A druhý dotaz: Existuje nějaký odhad o tom, jak moc jsou zakázky předimenzované? (kolik bychom ušetřili kdyby se nakupovalo jen tolik, kolik je třeba) A třetí dotaz: Jde za současné legislativní úpravy vyvodit u některého z úředníků osobní odpovědnost za ten bordel, co tam dělají? Děkuji
Luboš Křída
Dobrý den, jaký je váš názor na systém prostředníků nutných pro nákup armádního zboží? Je tento systém spravedlivý nebo něčím nápomocný, nebo to byla jen zákonná cesta, jak obohatit české firmy? Děkuji L. Křída
Můj názor je dlouhodobě stabilní. Nákupem přes "prostředníky" se nám zpravidla pouze zvyšují náklady na zakázky a ztěžuje se nám přístup k výrobcům, což nám v dlouhodobém výhledu komplikuje i servis a zvyšuje náklady na životní cyklus nakoupené výzbroje. Z mého pohledu nám tento systém "prostředníků" nijak nepomáhá.
Jaroslav Štefec
Vladimir123
Jake dalsi zbrane jeste ceska armada potrebuje? Ktere "zbozi" ji ted nejvice chybi a planuje ho poridit v pristich 2-3 letech?
AČR nyní spíše potřebuje definovat schopnosti, které jí nabízí její současné vybavení z hlediska zajišťování obranyschopnosti ČR a zajistit personální stabilitu. Toto považuji za klíčové spíše než úvahy o dalších nákupech.
Jaroslav Štefec
Jan Karovsky
Dobry den, neni pro nas levnejsi nechat si gripeny, popr. je odkoupit? Jde mi o to, ze jiz mame vycvicene piloty i techniky na tyto stroje, trenazer a dalsi veci. Pritom kdyz je vymenime bude se toto muset poridit znovu a znovu vycvicit personal. Pokud vim o korupci pri nakupu Gripenu se mluvilo, ale dukazy zatim jaksi chybi. Ale pan Necas se chysta utratit dalsi finance danovych poplatniku zbytecne a to mi vadi
josef
Dobrý den, připadá réalně v úvahu, že by si armáda po roce 2014 koupila nějaké jiné stíhačky než gripeny? Eurofighter je přeci drahý, F16ka je zastralá a F-35 pro českou armádu je utopie. Takže to vypadá, že to má gripen v kapse..
V současné době probíhají analýzy, jejichž hlavním cílem stanovit nejvhodnější cestu pro Českou republiku v oblasti zajištění ochrany vzdušného prostoru. Domnívám se, že jednoznačné odpovědi jsou v tuto chvíli předčasné.
Jaroslav Štefec
Pavel IVAN
Proč odpovídáte jen na to na co chcete? V takovém případě mám právo být přesvědčen o tom, že vy jste jeden z těch zlodějů na MO a patříte za mříže. Nevěřím vám ani nos mezi očima. Je mi z vás na blití.
Na svůj názor máte plné právo.
Jaroslav Štefec
jirka
Dobry den, je pravda, ze Cesko je jedinou zemi v Evrope, ktera pri vojenskych nakupech vyuziva prostredniky?
Není to pravda. "Prostředníky" využívají i jiné armády, ale na odlišných principech než ČR.
Jaroslav Štefec
Jirka
Dobrý den, nebylo by dobré. Kdyby se budoucí některé nákupy vojenské techniky. Prováděly spolu s některým našim vojenským partnerem. Přece při větší zakázce by byla cena nižší. A transparentnost o dost větší(doufám). Než tady. Děkuji za případnou odpověd a přeji hezký den.
Tuto možnost samozřejmě zvažujeme. Bude to mimo jiné jeden z hlavních úkolů připravovaného Národního úřadu pro vyzbrojování. V současné době mj. hledáme možnosti společných nákupů přes akviziční organizaci Aliance - NAMSA.
Jaroslav Štefec
Lukáš
Dobrý den, kolik by stálo, kdybychom si ochranu vzdušného prostoru platili jako Pobaltské země?
ČR z hlediska své polohy musí vytvářet podmínky pro vysokou míru bezpečnosti svého vzdušného prostoru. Její úhrada spojencům by v dlouhodobém výhledu byla pravděpodobně nákladnější než vlastní efektivní a dobře uspořádaný systém zajišťování vzdušné bezpečnosti.
Jaroslav Štefec
Letec
Přeji pěkný den, není těch 14 až 18 stíhaček, které chce česká armáda, málo. Kolik jich má třeba Slovensko nebo Polsko?
Nemohu hodnotit dostatečnost počtu stíhaček Slovenska či Polska. Jsem však schopen odpovědně říci, že 14 - 18 nadzvukových letounů stačí ČR pro zajištění tzv. Air policingu - na toto téma jsem již odpovídal v předchozím dotazu. ČR svojí polohou v "srdci" Evropy je významným zajišťovatelem bezpečnosti vzdušné dopravy nad naším kontinentem a disponuje k tomuto účelu odpovídajícím pozemním technickým vybavením. Nadzvukové stíhací letouny jsou jeho velmi významným doplňkem.
Jaroslav Štefec
anonym
Přeji pěkný den a dovolte mi jeden dotaz.Stále se mluví o korupčním jednání při nákupu stíhacích letounů Gripen.Byly letové vlastnosti a kvalita strojů takové,že bylo nutné někoho případně uplácet,aby se stroje uplatnily i jinde než ve Švédsku?Zaostávaly parametry stroje Gripen za tehdy jinými firmami nabízenými letadly?Děkuji za odpověď
jiří
Proč jsou udržovaná tzv CHMV (chráněná místa velitele), která byla vybudována na přelomu 50. a 60. let a dnes jsou velmi zastaralá a drahá. Navíc jsou utajovaná, i když do nich pravidelně chodili tehdejší sovětští důstojníci. K čemu nyní jsou. Myslím např. ta , která jsou u Strakonic, u Stříbra, u Strašic atd. Navíc je kvůli nim udržován odbor na GŠ se spoustou lidí. Tato zařízení již nejsou odolná proti pumě nad 1 tunu.
Na Váš dotaz nejsem bohužel schopen kvalifikovaně odpovědět. Tato problematika není v mé kompetenci (nic o ní nevím).
Jaroslav Štefec
J.D.
Dobrý den 1) Bude už konečně AČR nakupovat výzbroj jen přes vás nebo NAMCO bez předrážených prostředníků? 2)Bude se už konečně respektovat výběr vojáků tedy uživatelů, kteří výzbroj používají v boji a né ,,zvláštní,, rozhodnutí politiků jako Grippen kontra F-18, CASA -Spartan. Co je pravda, na tom, že byly nakoupeny 4x předražený kulomety MINIMI, jinak výborné zbraně. 3)Začala už konečně policie a justice šetřit, kdo a proč vs chtěl v litopadu poškodt?kju
Dobrý den, v odpovědi panu Jirkovi jsem již částečně reagoval na Váš dotaz. Co se týče předražených nákupů, řeší je v současné době PČR.
Jaroslav Štefec
Související