Před 40 lety si dvanáct mužů pronajalo omšelou rybářskou loď Phyllis Cormack a 15. září 1971 vyplulo z kanadského Vancouveru k ostrovu Amchitka u Aljašky zabránit americké armádě v odpálení jaderné nálože. Lidé, kteří pro sebe tehdy poprvé použili označení Greenpeace, v pokusném testu viděli nejen nebezpečí pro mír, ale hlavně pro životní prostředí.

Bomba o dva měsíce později stejně vybuchla, jejich protest však na televizních obrazovkách obletěl zeměkouli a Greenpeace ukázali sílu rodícího se zeleného hnutí.

Hnutí, které od té doby modeluje celý svět. A mění ho dál: příští rok v Evropě,z níž už prakticky vymizely freony, nahradí kompaktní zářivky více než 100 let používané žárovky. Itálie, Švýcarsko a od letošního května i Německo se přihlásily k bezjaderné energetice.

Vyspělé země nejen snižují emise oxidu uhlíku, což pro ně znamená ročně náklady ve výši až dvou procent HDP, ale nutí filiálky svých firem měnit chemické složení plastů na hračky, či dokonce i druh papíru na krabice na zboží. Oběti už před lety přinesla i móda, která musela oželet bílé tulení kožešiny.

Podnikatelský svět nadšený není. Nejméně se mu zamlouvá právě zelený tlak na nízkouhlíkovou ekonomiku. »V Česku budou od roku 2012 nastaveny emisní limity nejpřísněji v Evropské unii. To vede ke snižování konkurenceschopnosti českých firem,« uvedla pro Ekonom Věra Breiová, tisková mluvčí oceláren ArcelorMittal Ostrava.

Greenpeace jako alarm

Jak vlastně zelené hnutí, do něhož se postupně zapojily miliony lidí, funguje? »Na jedné straně stojí lidé, kteří alarmují veřejné mínění, například Greenpeace. Na opačném konci jsou klidnější organizace, které se starají hlavně o osvětu a výchovu ve školách,« řekl týdeníku Ekonom Ivan Rynda z Karlovy Univerzity.

Mezi oběma póly se pak pohybují specialisté a zelení lobbisté, kteří se dočasně mění třeba na ministerské úředníky, a rovněž zelené strany. Ty přímo ovlivňují tvorbu zákonů a rozhodování vlád. V USA se ikonou zelených stal někdejší demokratický viceprezident Al Gore, který málem zasedl i v čele Bílého domu. Prosazoval dokonce globální Marshallův plán, který měl rozvojovým zemím usnadnit přechod na ekonomiku šetrnou k životnímu prostředí.

Naposledy si zelení připsali velký úspěch v sousedním Německu, kde donutili spolkovou vládu Angely Merkelové k závazku uzavřít do roku 2022 atomové elektrárny.


Jak Greenpeace za 40 let svého působení změnila svět? Chovají se tuzemské firmy ekologicky? Kde mají největší nedostatky? Jak je organizace Greenpeace financována?

Ptali jste se Čestmíra Hrdinky, výkonného ředitele Greenpeace ČR. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal ve čtvrtek 15. září.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Mikuláš Klang
Dobrý den, plánuje Greenpeace ať už v ČR nebo globálně nějakou masivní kampaň ke svému 40. výročí vzniku? Pokud ano - kdy, kde? Pokud ne - nevnímáte to jako promarněnou marketingovou příležitost ke zviditelnění? Děkuji za vyjádření. M. Klang
Dobrý den, ano, plánují se mnohé aktivity jak v jednotlivých zemích, kde má Greenpeace kanceláře, tak i celosvětově. Nejvýznamnější je patrně křest nové vlajkové lodi Rainbow Warrior III (RW III), a to 14. října v německých Brémách. Jedná se zcela nové plavidlo postavené na zakázku tak, aby splňovalo nejpřísnější ekologická kritéria. Historii RW a novou loď si lze prohlédnout na http://www.greenpeace.org/czech/cz/Multimedia1/Videa/GP-CZ/ Kromě křtu v Brémách je připravována návštěva RW III V Holandsku, Británii a v severských zemích. Do Prahy ho bohužel ale nedostaneme, sem se dostanou tak rychlé čluny, které jsou k vidění v těchto dnech na Labi. Probíhá celosvětová internetová aukce na podporu RW III. V ní mají své zastoupení i předměty z České republiky – draží se vlastnoručně podepsaná kniha Václava Halva, socha od Olbrama Zoubka či fotografie od Ibry Ibrahimoviče. Dále jsou připravovány materiály k historii a k výročí, včetně videí, tiskovin atd. Spolupracujeme s médii V České republice slavíme zároveň 20. výročí založení české pobočky. Snažíme se toto výročí připomínat. Organizovali jsme Zelené městečko v rámci festival Rock for People, v současné době jsme na čtrnáctidenní plavbě po Labi, kde odebíráme vzorky a připomínáme naší úspěšnou práci v minulosti. Součástí jsou i tři besedy po promítání celovečerního filmu o Greenpeace natočeného ČT. Diskuze proběhli již v Kolíně a Mělníku, dnes večer od 20:00 se promítá v Děčíně. V neposlední řadě se snažíme komunikovat výročí pomocí médií. Dnešní on-line rozhovor je toho součástí. Večer jsem pozvaný do interview na ČT 24 . Určitě by se dalo dělat i více, ale prostředky jsou omezené.
Čestmír Hrdinka
anonym
Kdo Vás platí, jaké jsou Vaše výdaje, kolik lidí zaměstnáváte? Kolik % lidí schvaluje Vaši činnost, kolik je proti?
Dobrý den, mezi 2 základní hodnoty, které si Greenpeace striktně hlídá po celou svou dobu existence, patří nenásilí a nezávislost. Abychom mohli být nezávislý, nepřijímáme žádné finanční dary od vlád či průmyslu. To znamená naprostá většina našich příjmů je od jednotlivých lidí, v malé míře může být od nadací, které nejsou spojeny s firmami či státem. V České republice máme více jak 16 tisíc platících přispěvovatelů, celosvětově přes 2,5 milionu. V roce 2010 byly naše výdaje 16 milionů, v organizaci pracuje 17 lidí plus dobrovolníci. Otázka, kolik lidí naši činnost schvaluje a kolik je proti, je zajímavá. Asi bychom dostali úplně jiná čísla, pokud se zeptáme v Německu a pokud u nás. To je na výzkum veřejného mínění.
Čestmír Hrdinka
tomáš
Co považujete za největší úspěch Greenpeace v ČR?
Dobrý den, těch úspěchů je několik. Za zmínku stojí naše aktivity za čisté Labe. V roce 1997 souhlasila Synthesie, že přestane vypouštět nečištěné vody přímo do Labe, dále jsme výraznou měrou přispěli k tomu, že začala dekontaminace areálu ve Spolaně. ČR se po naší kampani stala členem mezinárodní velrybářské komise a postavila se proti komerčnímu lovu velryb. Díky našim aktivitám stále platí limity na těžbu hnědého uhlí, což chrání další obce před zbouráním.
Čestmír Hrdinka
anonym
Vážený pane Hrdinko, na vašem webu se chlubíte, že jste zabránili stavbě radaru v Brdech (!). Měl bych na vás proto několik otázek, doufám, že mi na ně upřímně odpovíte. 1. Vážně považujete svůj "Peaceland" za hlavní důvod, proč USA od stavby upustily? Co takhle tlak Ruska, problémy Američanů s financováním, veřejné mínění, změna prezidenta v Bílém domě...? 2. Nejste ekologická organizace? Proč bojujete na poli zahraniční politiky? Pokud samozřejmě pomineme ten fakt, že by radar zabíral pár hektarů půdy..
Dobrý den, níže odpovědi na dvě Vaše otázky. 1. Upřímně si myslím, že jsme přispěli k upuštění záměru v ČR vybudovat radar, i když to byla souhra mnoha okolností. Byli zde i jiné organizace, změna v Bílém domě hrála svou roli. Greenpeace role byla, že jsme do České republiky přivedli experty na otázky obrany z USA, a mohl tudíž zaznít i jiný než „oficiální“ hlas líčící radar pouze v pozitivním smyslu. 2. Název Greenpeace v sobě zahrnuje jak ochranu životního prostředí, tak ochranu mírového procesu. Stavbu radaru a celého systému protiraketové obrany považujeme za možnou eskalaci další vlny zbrojení, a proto jsme byli proti. Greenpeace od začátku své existence se profiluje kromě ochrany životního prostředí také jako organizace za jaderné odzbrojení. První akcí v roce 1971 byla plavba k Amčitce, kde Greenpeace protestovalo proti jaderným pokusům USA.
Čestmír Hrdinka
Pavel Kovařík
Hezký den, za loňský rok jste vykázali příjmy asi 13 milionů korun, pokud se nepletu. Pokud vezmu v úvahu, že odmítáte sponzoring firem, to jsou opravdu všechno peníze, které vám poslali "obyčejní" lidé? Máte někde na internetu jejich seznam? Jakou formou lidé peníze posílají - trvalý příkaz, nebo ad hoc podpora na jednotlivé kamapně? Děkuji za vyjádření.
Dobrý den, za rok 2010 byly naše příjmy přes 14 miliónů Kč, naprostá většina (96 %) pochází od více jak 16 tisíc podporovatelů V ČR. Zbytek byl grant od Greenpeace International na podporu fundraisingu. Většina příjmu pochází od lidí, kteří nás podporují pravidelně přes inkasa, trvalé příkazy. Několikrát do roka také pošleme výzvu na podporu určité kampaně. Nyní například celosvětově žádáme o podporu na financování naší nové vlajkové lodi Rainbow Warrior III či na aktivity spojené s ochranou řek, na testování kvality vody.
Čestmír Hrdinka
Václav Cílek
Se kterou českou (nebo v ČR) působící firmou máte aktuálně největší problémy?
Dobrý den, to je zajímavá otázka. V posledním roce jsme se hodně zaměřovali spíše na státní správu s požadavky ohledně energetiky a ochrany klimatu. Ministerstvo průmyslu a obchodu je zářný příklad. Špatnou zkušenost máme s Czech coal, která se snaží o prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Ponechat limity v současné podobě, je jedna z našich hlavních kampaní. Na druhou stranu jsou i pozitivní příklady. Naše kampaň DETOX přiměla tři největší sportovní firmy světa, Nike, Adidas a Puma, že se zavázaly zbavit svůj výrobní řetězec toxických látek.
Čestmír Hrdinka
AT
Celé to vaše rádoby ekologické hnutí mi přijde na hlavu postavené... proč musíme kvůli vám kupovat nové žárovky? Máte nějaké provize od výrobců těch úsporných? Nevnímáte to jako nepřiměřený zásah do osobní svobody, když lidem PŘIKAZUJETE i takovou maličkost, jakou žárovkou mají lidé doma svítit????
Dobrý den, jak jsem již psal, nebereme žádné finanční příspěvky od firem, a tudíž nemáme také žádné provize z prodeje úsporných žárovek. Musím říci, že my Váš příspěvek lichotí v tom, že bychom měli takovou váhu hlasu, že by Evroská unie psala zákony podle nás. Tak tomu není. Ohledně žárovek. Proč bychom měli používat něco (žárovky) za účelem produkce světla, když většina energie se u klasických žárovek spotřebuje na teplo?
Čestmír Hrdinka
anonym
Co si myslíte o Václavu Klausovi? Setkal jste se s ním někdy? Pokud ano, co byste mu řekl?
Dobrý den, s Václavem Klausem jsem se nikdy nesetkal a ani nemám potřebu se s ním setkat. Nedokáži si vysvětlit zlobu a pohuntky člověka, že se uchýlí k vyjádření ve smyslu, že se bojí ekologických organizací více než Al-kajdy. Myslím, že vůbec neví, o čem mluví. Problém je, že on se bojí všeho, co zavání občanskou společností a angažovaností lidí ve věcech veřejných. Žije hluboce v minulém století. Těším se na další volební období, v němž V. Klaus nebude moci kandidovat.
Čestmír Hrdinka
Petra Vísková
Dobrý den, předpokládám, že jste se nějak angažovali ve sporu o lokalitu Ptačího potoka na Šumavě. Jak tam situace nyní vypadá? Díky a hodně zdaru. Petra z Plzně.
Dobrý den, blokáda u Ptačího potoka byla zajímavou formou občasnké angažovanosti ve věci ochrany Národního parku Šumava. Zajímavý spor byl o tom, zda je kácení legální či nikoliv. Dle mého záměr pokácet 6000 stromů není běžné "obhospodařování" lesa a tudíž byla potřeba výjimka, kterou správa parku neměla, a proto kácení bylo nezákonné. Vím, že se blokády účastnili aktivisté Greenpeace. Greenpeace vyjádřilo podporu lidem bránící kácení. Bohužel většina stromů byla pokácena. Dnes se již netěží a jedná se novém zákonu o Národním parku Šumava, který by kácení upravil do budoucna. Nicméně za současného vedení parku se velmi bojím o výsledek.
Čestmír Hrdinka
Zdeněk Minařík
Kdyz jste nastupoval do fuknce, cetl jsems vami nejak rozhovor, kde jste rikal, ze Greenpeace ma mnohem lepsi postaveni v Nemecku nez v CR - muzete to prosim vysvetlit, cim to je? Zmenilo se od te doby neco?
Dobrý den, postavení Greenpeace v Německu je bohužel nesrovnatelně jiné než u nás. Je to způsobené tím, že lidé v Německu mají úplně jiné povědomí o problémech životního prostředí, více se o něj zajímají a do ochrany životního prostředí se aktivněji zapojují. Také je tam Greenpeace o deset let déle. Dalším faktorem mohou být média. Cítím, že u nás jsou dost kontrolovaná různými zájmovými skupinami a nepřinášejí rozdílné názory a vyvážené zpravodajství. To se netýká pouze životního prostředí, ale i jiných oblastí. Dám konkrétní příklad. Když jsem před lety dokončoval doktorát, mí přátelé v Čechách mně předhazovali, že si prací v Greenpeace kazím kariéru, známí z Německa byli nadšení a gratulovali mi k skvělému místu.
Čestmír Hrdinka
Adam Vyskočil
Dovolil bych si vypůjčit slova šéfredaktora Ekonomu z jeho nového úvodníku: "Obrovským paradoxem Zeleného hnutí je boj proti jaderné energetice, jejíž využití nabízí za přijatelný peníz a při minimálních škodách na životním prostředí zajištění dostatku elektrické energie pro lidstvo." - zkusil byste mi to vysvětlit? Děkuji, A. Vyskočil.
Dobrý den, to byste se musel zeptat přímo pana redaktora. Viděl někdy fiannční analýzy využívání jaderné energie, míněno se vším všudy - se započtením dotací, likvidace jaderného paliva a dekontaminace elektrárny po dosloužení? Proč myslíte, že se ve Spojených státech desetiletí nepostavil žádný jaderný reaktor? Že by tam bylo silné zelené hnutí? Vůbec ne, je otázka ekonomiky bez dotací a státních záruk. Dostatek elektřiny pro lidstvo? Na jak dlouho odstačují zásoby uranu? Pouze na několik desetiletí, rozhodně ne za horizont příštího století.
Čestmír Hrdinka
Jan Jiříček
Dobrý den, pane řediteli, když se řekne Greenpeace, vybavím si vaše aktivisty na komínech v Prunéřově nebo jak vás zásahová jednotka sundavá z budovy Úřadu vlády - považujete tohle za fair způsob, jak bojovat proti problémům? Jde mi o to, že v podstatě s vaší prací souhlasím, ale nikoli se způsobem boje, který podle mne hraničí se zneužíváním veřejného prostoru, navíc porušujete zákon! Zdraví Honza Jiříček
Dobrý den, to je zajímavá otázka. Skutečně Greenpeace je často prezentováno a viděno pomocí akcí. Nicméně musím říci, že akce je pouhým vrchol ledovce a tvoří tak 5 % z naší práce. Takové akci, jako je například protest na komíně v Prunéřově, předchází důsledná analýza, snaha o komunikaci s příslušnými úřady, atd. Pokud toto všechno selže, nezbývá nám než sáhnout po tomto prostředku. Tzv. „bearing witness“, tzn. přijet na místo, kde se děje něco nekalého, a informovat o tom veřejnost, je základním principem naší práce. Pracoval jsem i ve veřejné správě a vím, kdy se často začne něco řešit. Až poté, co o tom informují média.
Čestmír Hrdinka
anonym
Jaký je rozdíl mezi ekologem a ekologistou?
Dobrý den, přiznám se, že nevím, jak odpovědět, protože neznám význam pojmu ekologista. Pokud máte na mysli ekologický aktivista a ekolog, rozdíl tu samozřejmě je. Ekolog je člověk, který studoval vědní obor ekologii a zabývá se vztahy rganismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem. Ekologický aktivista je člověk, který se zabývá ochranou životního prostředí a může být klidně vystudovaný či nikoliv. Ekolog se někdy používá i v širším významu pro lidi zabývající se ochranou životního prostředí. Pokud je někdo vystudovaný klimatolog, nikoliv ekolog, má mnohaletou praxi, je vědecky uznávanou celebritou, podle výše uvedené definice by to byl spíše ekologický aktivista, i když se tak o něm asi nebude psát.
Čestmír Hrdinka
Související